Tort warzywny z łososiem
Tort warzywny z dodatkiem świeżego łososia. Pyszne smakuje podany zarówno na gorąco jak i na zimno.
2 duże młode ziemniaki
olej do skropienia ziemniaków
sól
łyżka masła
sól
2 jajka
2 łyżki płatków jaglanych
2 łyżki złotego siemienia lnianego
3 jajka
sól
pieprz
250 g dzikiego łososia
pieprz cytrynowy
duża czerwona cebula
olej i ocet balsamiczny do jej skropienia
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
Dno wykładamy połową ziemniaków.
Groszek gotujemy na parze. Ugotowany groszek blendujemy. Do gorącego groszku dodajemy sól, masło, jajka i płatki. Masę dokładnie mieszamy. Masę układamy na ziemniakach.
Łososia dzielimy na kawałki, następnie obtaczamy w pieprzu cytrynowym. Przyprawionego łososia układamy na warstwie groszku.
Obraną pietruszkę ścieramy na drobnym oczku, dodajemy siemię, sól, pieprz i jajka. Całość mieszamy. Masę wykładamy na łososia.
Wierzch przykrywamy plasterkami ziemniaków.
Cebulę nacinamy, następnie skrapiamy olejem i octem balsamicznym. Cebulę układamy na środku tortu.
Tort warzywny pieczemy około 45 minut w 180 stopniach C.
Przed podaniem przybieramy sałatą lub ulubionymi ziołami.
Składniki:
proporcje na tortownicę o średnicy 26 cm:
2 duże młode ziemniaki
olej do skropienia ziemniaków
sól
warstwa z zielonego groszku:
400 g zielonego groszku, może być mrożonyłyżka masła
sól
2 jajka
2 łyżki płatków jaglanych
warstwa z pietruszki:
2-3 korzenie pietruszki2 łyżki złotego siemienia lnianego
3 jajka
sól
pieprz
250 g dzikiego łososia
pieprz cytrynowy
duża czerwona cebula
olej i ocet balsamiczny do jej skropienia
Wykonanie:
Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki. Skrapiamy olejem i oprószamy solą.Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
Dno wykładamy połową ziemniaków.
Groszek gotujemy na parze. Ugotowany groszek blendujemy. Do gorącego groszku dodajemy sól, masło, jajka i płatki. Masę dokładnie mieszamy. Masę układamy na ziemniakach.
Łososia dzielimy na kawałki, następnie obtaczamy w pieprzu cytrynowym. Przyprawionego łososia układamy na warstwie groszku.
Obraną pietruszkę ścieramy na drobnym oczku, dodajemy siemię, sól, pieprz i jajka. Całość mieszamy. Masę wykładamy na łososia.
Wierzch przykrywamy plasterkami ziemniaków.
Cebulę nacinamy, następnie skrapiamy olejem i octem balsamicznym. Cebulę układamy na środku tortu.
Tort warzywny pieczemy około 45 minut w 180 stopniach C.
Przed podaniem przybieramy sałatą lub ulubionymi ziołami.
Komentarze
Prześlij komentarz