Tort warzywny z łososiem

Tort warzywny z dodatkiem świeżego łososia. Pyszne smakuje podany zarówno na gorąco jak i na zimno.

Składniki:


proporcje na tortownicę o średnicy 26 cm:


2 duże młode ziemniaki
olej do skropienia ziemniaków
sól

warstwa z zielonego groszku:

400 g zielonego groszku, może być mrożony
łyżka masła
sól
2 jajka
2 łyżki płatków jaglanych

warstwa z pietruszki:

2-3 korzenie pietruszki
2 łyżki złotego siemienia lnianego
3 jajka
sól
pieprz

250 g dzikiego łososia
pieprz cytrynowy

duża czerwona cebula
olej i ocet balsamiczny do jej skropienia

Wykonanie:

Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki. Skrapiamy olejem i oprószamy solą.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.

Dno wykładamy połową ziemniaków.

Groszek gotujemy na parze. Ugotowany groszek blendujemy. Do gorącego groszku dodajemy sól, masło, jajka i płatki. Masę dokładnie mieszamy. Masę układamy na ziemniakach.

Łososia dzielimy na kawałki, następnie obtaczamy w pieprzu cytrynowym. Przyprawionego łososia układamy na warstwie groszku.

Obraną pietruszkę ścieramy na drobnym oczku, dodajemy siemię, sól, pieprz i jajka. Całość mieszamy. Masę wykładamy na łososia.

Wierzch przykrywamy plasterkami ziemniaków.

Cebulę nacinamy, następnie skrapiamy olejem i octem balsamicznym. Cebulę układamy na środku tortu.

Tort warzywny pieczemy około 45 minut w 180 stopniach C.

Przed podaniem przybieramy sałatą lub ulubionymi ziołami.

Komentarze

Popularne posty