Sernik z mascarpone z kokosem, wanilią i białym rumem

Delikatny i kremowy sernik na bazie mascarpone wykończony gorzką czekoladą i obficie posypany chrupiącymi płatkami kokosowymi.

Składniki:

proporcje na formę o średnicy 26 cm:

500 g serka mascarpone
4 jajka
pół szklanki cukru
ziarna z laski wanilii
50 ml białego rumu
2 łyżki mąki kokosowej
szczypta soli

100 g gorzkiej czekolady
50 g płatków kokosowych

biszkopty do wyłożenia tortownicy

Wykonanie:

Tortownicę wykładamy biszkoptami.

Żółtka oddzielamy od białek. Do miski z białkami wsypujemy odrobinę soli i ubijamy na sztywną pianę. Pianę usztywniamy cukrem.

Żółtka mieszamy z serkiem, ziarnami wanilii, rumem i mąką kokosową. Masę serową delikatnie mieszamy z ubitą pianą z białek. Masę wylewamy na warstwę biszkoptów. Pieczemy około godziny w 160-170 stopniach C. Po godzinie piecyk wyłączamy, ale ciasto zostawiamy w piecyku i pozwalamy mu ostygnąć.

Wystudzone ciasto przekładamy na paterę i polewamy rozpuszczoną czekoladą oraz posypujemy płatkami kokosowymi.

Komentarze

Popularne posty