Sernik z mascarpone z kokosem, wanilią i białym rumem
Delikatny i kremowy sernik na bazie mascarpone wykończony gorzką czekoladą i obficie posypany chrupiącymi płatkami kokosowymi.
500 g serka mascarpone
4 jajka
pół szklanki cukru
ziarna z laski wanilii
50 ml białego rumu
2 łyżki mąki kokosowej
szczypta soli
100 g gorzkiej czekolady
50 g płatków kokosowych
biszkopty do wyłożenia tortownicy
Żółtka oddzielamy od białek. Do miski z białkami wsypujemy odrobinę soli i ubijamy na sztywną pianę. Pianę usztywniamy cukrem.
Żółtka mieszamy z serkiem, ziarnami wanilii, rumem i mąką kokosową. Masę serową delikatnie mieszamy z ubitą pianą z białek. Masę wylewamy na warstwę biszkoptów. Pieczemy około godziny w 160-170 stopniach C. Po godzinie piecyk wyłączamy, ale ciasto zostawiamy w piecyku i pozwalamy mu ostygnąć.
Wystudzone ciasto przekładamy na paterę i polewamy rozpuszczoną czekoladą oraz posypujemy płatkami kokosowymi.
Składniki:
proporcje na formę o średnicy 26 cm:500 g serka mascarpone
4 jajka
pół szklanki cukru
ziarna z laski wanilii
50 ml białego rumu
2 łyżki mąki kokosowej
szczypta soli
100 g gorzkiej czekolady
50 g płatków kokosowych
biszkopty do wyłożenia tortownicy
Wykonanie:
Tortownicę wykładamy biszkoptami.Żółtka oddzielamy od białek. Do miski z białkami wsypujemy odrobinę soli i ubijamy na sztywną pianę. Pianę usztywniamy cukrem.
Żółtka mieszamy z serkiem, ziarnami wanilii, rumem i mąką kokosową. Masę serową delikatnie mieszamy z ubitą pianą z białek. Masę wylewamy na warstwę biszkoptów. Pieczemy około godziny w 160-170 stopniach C. Po godzinie piecyk wyłączamy, ale ciasto zostawiamy w piecyku i pozwalamy mu ostygnąć.
Wystudzone ciasto przekładamy na paterę i polewamy rozpuszczoną czekoladą oraz posypujemy płatkami kokosowymi.
Komentarze
Prześlij komentarz