Zupa dyniowa z czerwoną soczewicą
Kremowa zupa z dyni piżmowej i czerwonej soczewicy z chrupiącymi skwarkami z wędzonego baleronu i posypana natką fenkułu.
dynia piżmowa
szklanka czerwonej soczewicy
cebula
2 świeże papryczki chili
3 ząbki czosnku
kawałek świeżego imbiru
łyżka masła
łyżeczka mielonego cynamonu
zmielone ziele angielskie
łyżeczka zmielonych ziaren kolendry
łyżeczka kurkumy
sól
mielony pieprz czarny
300-400 g wędzonego surowego baleronu
natka fenkułu
Pokrojoną cebulę, chilli, czonsek i imbir podsmażamy na maśle. Wsypujemy cynamon, kolendrę, ziele angielskie, kurkumę i sól i chwilę razem podsmażamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i wsypujemy soczewicę. Całość zalewamy zimną wodą. Gotujemy, aż dynia będzie miękka. Zupę blendujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na patelni podsmażamy pokrojony w cienkie paski baleron, powinien się zrumienić i być chrupiący.
Zupę posypujemy chrupiącym baleronem i natką kopru włoskiego.
Składniki:
dynia piżmowa
szklanka czerwonej soczewicy
cebula
2 świeże papryczki chili
3 ząbki czosnku
kawałek świeżego imbiru
łyżka masła
łyżeczka mielonego cynamonu
zmielone ziele angielskie
łyżeczka zmielonych ziaren kolendry
łyżeczka kurkumy
sól
mielony pieprz czarny
300-400 g wędzonego surowego baleronu
natka fenkułu
Wykonanie:
Pokrojoną cebulę, chilli, czonsek i imbir podsmażamy na maśle. Wsypujemy cynamon, kolendrę, ziele angielskie, kurkumę i sól i chwilę razem podsmażamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i wsypujemy soczewicę. Całość zalewamy zimną wodą. Gotujemy, aż dynia będzie miękka. Zupę blendujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na patelni podsmażamy pokrojony w cienkie paski baleron, powinien się zrumienić i być chrupiący.
Zupę posypujemy chrupiącym baleronem i natką kopru włoskiego.
Komentarze
Prześlij komentarz