Rogaliki pomarańczowo-cynamonowe



Pyszne rogaliki drożdżowe z nadzieniem na bazie jasnego cukru muscovado, mielonego cynamonu i skórki pomarańczowej.

Składniki:

proporcje na około 16-20 rogalików


500 g mąki
30 g drożdży
300 ml letniej wody lub mleka
łyżeczka soli
2 łyżki cukru

nadzienie:

150 g masła rozpuszczonego masła
szklanka jasnego cukru muscovado
3 łyżeczki mielonego cynamonu
skórka otarta z pomarańczy

roztopione masło do smarowania

Wykonanie:


Mąkę przesiewamy do miski, w środku mąki robimy wgłębienie i wkruszamy drożdże dodajemy cukier. Wlewamy letnią wodę, rozpuszczamy w niej drożdże. Rozczyn oprószamy mąką i solą. Pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Na rozczynie powinny pojawić się pęknięcia.

Zagniatamy ciasto, aż stanie si gładkie i będzie odstawać od ręki. Formujemy z ciasta kulę oprószamy mąką  i wkładamy do miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na kolejne 15-30 minut.

Ciasto ponownie wyrabiamy. Dzielimy na dwie części. Stolnicę podsypujemy mąką. Każdą część ciasta wałkujemy do uzyskania okrągłego placka.

Każde ciasto obficie smarujemy masłem, a następnie posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem.

Każde koło dzielimy radełkiem na 8-10 trójkątów i zwijamy rogalki. Rogaliki układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia w kilkucentymetrowych odstępach. Odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia.

Wyrośnięte rogalki smarujemy masłem.

Pieczemy w 200 stopniach C około 15-20 minut.

Komentarze

Popularne posty