Rogaliki pomarańczowo-cynamonowe
Pyszne rogaliki drożdżowe z nadzieniem na bazie jasnego cukru muscovado, mielonego cynamonu i skórki pomarańczowej.
Składniki:
proporcje na około 16-20 rogalików
500 g mąki
30 g drożdży
300 ml letniej wody lub mleka
łyżeczka soli
2 łyżki cukru
nadzienie:
150 g masła rozpuszczonego masłaszklanka jasnego cukru muscovado
3 łyżeczki mielonego cynamonu
skórka otarta z pomarańczy
roztopione masło do smarowania
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski, w środku mąki robimy wgłębienie i wkruszamy drożdże dodajemy cukier. Wlewamy letnią wodę, rozpuszczamy w niej drożdże. Rozczyn oprószamy mąką i solą. Pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Na rozczynie powinny pojawić się pęknięcia.
Zagniatamy ciasto, aż stanie si gładkie i będzie odstawać od ręki. Formujemy z ciasta kulę oprószamy mąką i wkładamy do miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na kolejne 15-30 minut.
Ciasto ponownie wyrabiamy. Dzielimy na dwie części. Stolnicę podsypujemy mąką. Każdą część ciasta wałkujemy do uzyskania okrągłego placka.
Każde ciasto obficie smarujemy masłem, a następnie posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem.
Każde koło dzielimy radełkiem na 8-10 trójkątów i zwijamy rogalki. Rogaliki układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia w kilkucentymetrowych odstępach. Odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte rogalki smarujemy masłem.
Pieczemy w 200 stopniach C około 15-20 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz