Gofry z kindziukiem i pieczarkami

Wytrawne gofry to szybka, a jednocześnie pyszna propozycja śniadania lub kolacji. Składniki do ich przygotowania na pewno znajdziecie w swoich lodówkach.

Składniki:

proporcje na 2 gofry:

2 płaty ciasta francuskiego przycięte na długość i szerokość płyty gofrownicy
8 cienkich plasterków kindziuka (można użyć innej ulubionej kiełbasy szynkowej, krakowskiej, salami itp.)
pieczarka
suszone pomidory w płatkach
suszone oregano
sól
pieprz

Wykonanie:

Na cieście francuskim układamy cienkie plasterki kiełbasy i pieczarek. Całość posypujemy przyprawami. Płaty ciasta francuskiego zlepiamy ze sobą.

Tak przygotowane ciasto francuskie układamy na rozgrzanej płycie gofrownicy. Gofrownicę zamykamy. Pieczemy przez 3-4 minuty, aż ciasto się zrumieni. Gofry podajemy z ulubionym sosem np. czosnkowym, ziołowym lub keczupem. Gofry również dobrze smakują z sałatką ze świeżych pomidorów.

Komentarze

Popularne posty