Polędwica z dorsza z warzywami
Składniki:
1 kg polędwicy z dorszasól ziołowa
pieprz czarny
skórka z cytryny
warzywa:
2-3 ziemniaki ugotowane w mundurku200 g mini marchewki
200 g groszku cukrowego
2-3 łodygi selera naciowego
łyżka masła
sól ziołowa
lubczyk
listki młodych pokrzyw
Wykonanie:
Rybę przyprawiamy solą, pieprzem i skórką cytrynową. Odstawiamy na 15-20 minut do lodówki.Na maśle podsmażamy marchewki, lekko solimy, podlewamy 100 ml wody i dusimy przez 15 minut pod przykryciem. Do marchewki dodajemy pokrojonego selera naciowego, pokrojone w talarki ziemniaki i groszek. Doprawiamy do smaku przyprawami i posypujemy ziołami. Wyłączamy ogień. Warzywa zostawiamy pod przykryciem na gorącej patelni.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy w nim podduszone warzywa.
Na warzywach układamy kawałki ryby. Całość podlewamy wodą lub bulionem warzywnym (100-150ml). Zapiekamy pod przykryciem w 180 stopniach przez 30-45 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz