Polędwica z dorsza z warzywami

Delikatna polędwica z dorsza podana z kolorowymi warzywami pięknie wygląda, a jednocześnie pysznie smakuje.

Składniki:

1 kg polędwicy z dorsza
sól ziołowa
pieprz czarny
skórka z cytryny

warzywa:

2-3 ziemniaki ugotowane w mundurku
200 g mini marchewki
200 g groszku cukrowego
2-3 łodygi selera naciowego
łyżka masła
sól ziołowa
lubczyk
listki młodych pokrzyw

Wykonanie:

Rybę przyprawiamy solą, pieprzem i skórką cytrynową. Odstawiamy na 15-20 minut do lodówki.

Na maśle podsmażamy marchewki, lekko solimy, podlewamy 100 ml wody i dusimy przez 15 minut pod przykryciem. Do marchewki dodajemy pokrojonego selera naciowego, pokrojone w talarki ziemniaki i groszek. Doprawiamy do smaku przyprawami i posypujemy ziołami. Wyłączamy ogień. Warzywa zostawiamy pod przykryciem na gorącej patelni.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy w nim podduszone warzywa.
Na warzywach układamy kawałki ryby. Całość podlewamy wodą lub bulionem warzywnym (100-150ml). Zapiekamy pod przykryciem w 180 stopniach przez 30-45 minut.



Komentarze

Popularne posty