Ziemniaki z pokrzywami
Ziemniaki z tłuczone z pokrzywą majową oraz kwaśnym jogurtem greckim to mój ulubiony wiosenny dodatek do obiadu. Polecam wszystkim do tradycyjnego schabowego lub mielonego.
młode listki pokrzywy majowej, najlepsze są te z czubka pokrzywy
sól
jogurt grecki lub kwaśna wiejska śmietana
Ziemniaki tłuczemy. Do gorących ziemniaków dodajemy posiekaną pokrzywę, mieszamy. Dodajemy jogurt/śmietanę mieszamy.
Takie ziemniaki podajemy jako dodatek do dania głównego.
Składniki:
ziemniakimłode listki pokrzywy majowej, najlepsze są te z czubka pokrzywy
sól
jogurt grecki lub kwaśna wiejska śmietana
Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Ugotowane ziemniaki odcedzamy.Ziemniaki tłuczemy. Do gorących ziemniaków dodajemy posiekaną pokrzywę, mieszamy. Dodajemy jogurt/śmietanę mieszamy.
Takie ziemniaki podajemy jako dodatek do dania głównego.
Komentarze
Prześlij komentarz