Śródziemnomorska sałatka z tuńczykiem
Sałatka z fetą, tuńczykiem, oliwkami, pomidorami i ogórkiem to świetna propozycja na śniadanie, lunch w pracy lub kolację.
cebula czerwona
200 g sera feta
200 g pomidorków koktajlowych
ogórek szklarniowy
papryka żółta
puszka tuńczyka w oleju lub sosie własnym
świeże zioła u mnie oregano, majeranek i szczypiorek
opcjonalnie kilka listków strzępiastej sałaty
sól
pieprz
sok i skórka z połowy cytryny
3-4 łyżki oliwy z oliwek
Podajemy od razu po przygotowaniu.
Rada: Jeśli sałatkę bierzemy ze sobą do pracy oliwę z sokiem z cytryny przelewamy do małego pojemniczka i polewamy sałatkę dopiero przed jedzeniem.
Składniki:
garść oliwek u mnie kalamatacebula czerwona
200 g sera feta
200 g pomidorków koktajlowych
ogórek szklarniowy
papryka żółta
puszka tuńczyka w oleju lub sosie własnym
świeże zioła u mnie oregano, majeranek i szczypiorek
opcjonalnie kilka listków strzępiastej sałaty
sól
pieprz
sok i skórka z połowy cytryny
3-4 łyżki oliwy z oliwek
Składniki:
Do miski wkładamy pokrojone warzywa, cienko poszatkowaną cebulę, pokruszony ser oraz tuńczyka. Sałatkę posypujemy ziołami, skórką z cytryny oraz polewamy sokiem z cytryny i oliwą. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.Podajemy od razu po przygotowaniu.
Rada: Jeśli sałatkę bierzemy ze sobą do pracy oliwę z sokiem z cytryny przelewamy do małego pojemniczka i polewamy sałatkę dopiero przed jedzeniem.
Komentarze
Prześlij komentarz