Śródziemnomorska sałatka z tuńczykiem

Sałatka z fetą, tuńczykiem, oliwkami, pomidorami i ogórkiem to świetna propozycja na śniadanie, lunch w pracy lub kolację.

Składniki:

garść oliwek u mnie kalamata
cebula czerwona
200 g sera feta
200 g pomidorków koktajlowych
ogórek szklarniowy
papryka żółta
puszka tuńczyka w oleju lub sosie własnym
świeże zioła u mnie oregano, majeranek i szczypiorek
opcjonalnie kilka listków strzępiastej sałaty
sól
pieprz
sok i skórka z połowy cytryny
3-4 łyżki oliwy z oliwek

Składniki:

Do miski  wkładamy pokrojone warzywa, cienko poszatkowaną cebulę, pokruszony ser oraz tuńczyka. Sałatkę posypujemy ziołami, skórką z cytryny oraz polewamy sokiem z cytryny i oliwą. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy od razu po przygotowaniu.

Rada: Jeśli sałatkę bierzemy ze sobą do pracy oliwę z sokiem z cytryny przelewamy do małego pojemniczka i polewamy sałatkę dopiero przed jedzeniem.

Komentarze

Popularne posty