Karmazyn pieczony na kamieniu solnym
Karmazyn to ryba o charakterystycznym czerwonym zabarwieniu skóry, mięso natomiast jest białe i delikatne w smaku. Karmazyn jest rybą, którą charakteryzuje niska zawartość tłuszczu i cholesterolu. 100 g karmazyna to tylko 79 kalorii. Ponadto w 100 g mięsa znajduje się wiele cennych składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu:
35% dziennego zapotrzebowania fosforu,
52% dziennego zapotrzebowania selenu,
63% dziennego zapotrzebowania witaminy B12.
W mięsie karmazyna znajduje się również potas, magnez, niacyna oraz wapń.
Istotne również jest to, że mięso karmazyna charakteryzuje się niską akumulacją rtęci co jest istotne przy wyborze ryb morskich.
Składniki:
500 g filetów z karmazyna
sól himalajska ziołowa
2 kamienie solne z soli himalajskiej
pieczone ziemniaki:
1 kg malutki ziemniaków
sól morska
papryka słodka
papryka ostra
czosnek granulowany
szafran
suszona natka pietruszki
olej rzepakowy sałatka:
100 g jarmużu
mała czerwona cebula
200 g pomidorków koktajlowych
sól ziołowa
pieprz kolorowy
łyżka soku z cytryny
3-4 łyżki oleju rydzowego
Wykonanie:
Przygotowanie ryby:
Kamienie solne wkładamy do piecyka. Nagrzewamy je w 200°C przez 30 minut. Na kamieniach układamy filety lekko oprószone solą. Pieczemy przez 5 minut.
Przygotowanie ziemniaków:
Umyte ziemniaki obgotowuje w osolonym wrzątku przez 15 minut. Ziemniaki
kroimy w ósemki. Oprószamy solą i skrapiamy olejem. Układamy na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200°C przez około 25 minut,
aż się zrumienią. Upieczone ziemniaczki posypujemy przyprawami.
Przygotowanie sałatki:
Jarmuż rwiemy na drobne kawałki. Dodajemy cienko pokrojoną cebulę. Polewamy olejem, sokiem z cytryny, posypujemy solą i pieprzem. Jarmuż dokładnie masujemy, aż zmniejszy objętość o połowę i zacznie ładnie błyszczeć od oleju. Do jarmużu dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe.
Podanie:
Z piecyka ostrożnie wyjmujemy kamienie. Uwaga będą bardzo gorące. Ja wyjmuje je szczypcami kuchennymi. Kamienie układamy na kratkach lub drewnianych deskach. Obok podajemy ziemniaki i sałatkę.
Komentarze
Prześlij komentarz