Pizza z hiszpańskimi wędlinami

Kilka składników dobrej jakości i mini piecyk do pizzy z kamienną płytą to mój sekret domowych spotkań ze znajomymi. Dzisiaj proponuję pizzę z hiszpańskimi dodatkami. Całość po upieczeniu posypałam listkami rukoli, które nadały świeżości i lekko pikantnego smaku.

Składniki:

proporcje na 4 okrągłe pizze o średnicy 25 cm:
 
ciasto:
500 g mąki do pizzy typ 00
350 ml wody 
10 g świeżych drożdży piekarskich
łyżeczka miodu
łyżeczka soli morskiej
łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
 
semolina do podsypania ciasta
 
sos:
500 g passaty pomidorowej
cebula
2 ząbki czosnku
łyżka oliwy z oliwek
sól morska
bazylia
oregano
majeranek
 
obłożenie na każdą pizzę:
szynka serrano
salami
chorizo
mini żółta papryka
mała czerwona cebula
100 g startego sera manchego
oregano 

rukola do posypania

Wykonanie:

ciasto:
Mąkę umieszczamy w dzieży robota, dodajemy pokruszone drożdże i miód, olej, sól i wodę. Wyrabiamy końcówką hak do uzyskania miękkiego, gładkiego i zwartego ciasta. Ciasto odstawiamy na około 2 godziny, żeby zwiększyło swoją objętość. 

sos:
Na oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dolewamy passatę i dusimy, aż pomidory odparują tworząc, gęsty sos. Doprawiamy do smaku przyprawami.

Ciasto dzielimy na 4 części. Formujemy cienkie okrągłe placki. Placki podczas formowania podsypujemy semoliną, dzięki czemu nie będą przywierać do blatu, a podczas pieczenia nabiorą dodatkowej chrupkości. Każdy placek cienko smarujemy sosem,  posypujemy serem, układamy pokrojoną na mandolinie cebulę oraz paprykę i wędlinę. Posypujemy oregano.
 
Pieczemy w nagrzanym piecu do pizzy przez 4-5 minut.

Upieczoną pizzę posypujemy rukolą.

Gotowa pizza mimo, że na cienkim cieście i z dużą ilością składników, jest chrupiąca i dobrze wypieczona. Dzięki krótkiemu pieczeniu w bardzo wysokiej temperaturze składniki są upieczone, ale ich smak i faktura nadal są świeże i pełne aromatu. 


 

Komentarze

Popularne posty