Pizza z hiszpańskimi wędlinami
Kilka składników dobrej jakości i mini piecyk do pizzy z kamienną
płytą to mój sekret domowych spotkań ze znajomymi. Dzisiaj proponuję
pizzę z hiszpańskimi dodatkami. Całość po upieczeniu
posypałam listkami rukoli, które nadały świeżości i lekko pikantnego
smaku.
Składniki:
proporcje na 4 okrągłe pizze o średnicy 25 cm:
ciasto:
500 g mąki do pizzy typ 00
350 ml wody
10 g świeżych drożdży piekarskich
łyżeczka miodu
łyżeczka soli morskiej
łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
semolina do podsypania ciasta
sos:
500 g passaty pomidorowej
cebula
2 ząbki czosnku
łyżka oliwy z oliwek
sól morska
bazylia
oregano
majeranek
obłożenie na każdą pizzę:
szynka serrano
salami
chorizo
mini żółta papryka
mała czerwona cebula
100 g startego sera manchego
oregano
rukola do posypania
Wykonanie:
ciasto:
Mąkę umieszczamy w dzieży robota, dodajemy pokruszone drożdże i miód,
olej, sól i wodę. Wyrabiamy końcówką hak do uzyskania miękkiego, gładkiego i
zwartego ciasta. Ciasto odstawiamy na około 2 godziny, żeby zwiększyło
swoją objętość.
sos:
Na
oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dolewamy
passatę i dusimy, aż pomidory odparują tworząc, gęsty sos. Doprawiamy do
smaku przyprawami.
Ciasto
dzielimy na 4 części. Formujemy cienkie okrągłe placki. Placki podczas
formowania podsypujemy semoliną, dzięki czemu nie będą przywierać do
blatu, a podczas pieczenia nabiorą dodatkowej chrupkości. Każdy placek
cienko smarujemy sosem, posypujemy serem, układamy pokrojoną na mandolinie cebulę
oraz paprykę i wędlinę. Posypujemy
oregano.
Pieczemy w nagrzanym piecu do pizzy przez 4-5 minut.
Upieczoną pizzę posypujemy rukolą.
Gotowa pizza mimo, że na cienkim cieście i z dużą ilością składników, jest chrupiąca i dobrze wypieczona. Dzięki krótkiemu pieczeniu w bardzo wysokiej temperaturze składniki są upieczone, ale ich smak i faktura nadal są świeże i pełne aromatu.
Komentarze
Prześlij komentarz