Smażony łupacz w chrupiącej panierce
Łupacz to gatunek ryby morskiej spokrewnionej z dorszem. Świeże mięso łupacza ma czysty, biało-przejrzysty kolor, jest podobne do mięsa dorsza i może być przygotowywane do spożycia w taki sam sposób. Ja postanowiłam filety łupacza usmażyć w panierce chlebowej i podać z pieczonymi ziemniaczkami oraz sałatką ze szpinaku.
Składniki:
około 1 kg filetów łupacza
sól morska
pieprz kolorowy
semolina
bułka tarta
2-3 jajka
olej rzepakowy do smażenia
pieczone ziemniaczki:
1 kg malutki ziemniaków
sól morska
papryka słodka
papryka ostra
czosnek granulowany
szafran
suszona natka pietruszki
olej rzepakowy
sałatka:
100 g szpinaku baby
200 g pomidorków koktajlowych
mała czerwona cebula
olej rzepakowy
sok z cytryny
sól ziołowa
pieprz kolorowy
plasterki cytryny
Wykonanie:
Przygotowanie ryby:
Kawałki ryby oprószamy solą i pieprzem. Panierujemy w semolinie w jajku oraz bułce tartej. Smażymy na głębokim oleju do zrumienienia panierki.
Przygotowanie ziemniaków:
Umyte ziemniaki obgotowuje w osolonym wrzątku przez 15 minut. Ziemniaki kroimy w ósemki. Oprószamy solą i skrapiamy olejem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200°C przez około 25 minut, aż się zrumienią. Upieczone ziemniaczki posypujemy przyprawami.
Sałatka:
Szpinak, mieszamy z pomidorkami i cienko pokrojoną cebulą. Skrapiamy sokiem z cytryny, olejem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na talerze układamy po 1-2 kawałki ryby, porcję sałatki oraz ziemniaków. Układamy również 2-3 plasterki cytryny do skropienia ryby.
Komentarze
Prześlij komentarz