Łosoś i warzywa gotowane na parze
Pyszny, lekki i kolorowy obiad dla 2 osób gotowy w 15 minut. Sekretem jego smaku jest jakość składników, dlatego polecam użyć łososia pochodzącego z ekologicznej hodowli lub łososia z Alaski. W sezonie warto użyć świeżych warzyw lub poza sezonem domowej mrożonki, wtedy będziemy mieli pewność ich jakości oraz smaku. Dzięki przygotowaniu dania na talerzach od razu po wyjęciu danie gotowe jest do podania. Łatwiej chyba już się nie da.
Składniki:
na 2 porcje:
500 g filetu z łososia bez skóry
sól ziołowa
warzywa:
400 g fasolki szparagowej
kilka różyczek romanesco
kilka różyczek brokułu
kilka plasterków kolorowej marchewki
kilka serc karchochów
2-3 łyżki groszku
2-3 plasterki cytryny
domowa kostka rosołowa lub kawałek masła i sól ziołowa
Wykonanie:
Na 2 talerzach rozkładamy oprószoną solą ziołową rybę oraz warzywa. Na warzywach rozkruszamy domową kostkę rosołową lub kładziemy wiórki masła i oprószamy solą ziołową. Plasterkami cytryny przekładamy karczochy.
Talerze przykrywamy folią spożywczą i układamy w parowarze. Parujemy przez około 15 minut.
Talerze ostrożnie wyjmujemy z parowaru - będą bardzo gorące. Ostrożnie zdejmujemy folię. Całość możemy posypać natką pietruszki oraz ziarenkami czerwonego pieprzu.
Porada: Ważne, aby średnica talerzy była mniejsza niż parowaru - para musi swobodnie przechodzić do parowaru, żeby jedzenie się mogło się ugotować.
Komentarze
Prześlij komentarz