U mnie znów pizza, pizza i jeszcze raz pizza. Kilka składników dobrej jakości i mini piecyk do pizzy z kamienną
płytą to mój sekret domowych spotkań ze znajomymi. Dzisiaj zdradzę Wam mój sekret idealnego ciasta na pizzę, które możemy przechowywać około 7 dni w lodówce. Dzięki temu zawsze będziecie mogli przygotować domową pizzę kiedy będziecie mieć na nią ochotę.
Składniki:
ciasto:
1 kg mąki do pizzy typ 00
700 ml wody
20 g świeżych drożdży piekarskich
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki soli morskiej
2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
semolina do podsypania ciasta
sos:
500 g passaty pomidorowej
cebula
2 ząbki czosnku
łyżka oliwy z oliwek
sól morska
bazylia
oregano
majeranek
obłożenie na każdą pizzę:
szynka serrano
mini żółta papryka
pomidorki koktajlowe
szalotka
100 g startego sera manchego
oregano
rukola do posypania
Wykonanie:
ciasto:
Mąkę umieszczamy w dzieży robota, dodajemy pokruszone drożdże i miód,
olej, sól i wodę. Wyrabiamy końcówką hak do uzyskania miękkiego ciasta.
Następnie dodajemy stopniowo oliwę energicznie zagniatamy, aż do uzyskania gładkiego i
zwartego ciasta. Ciasto odstawiamy na około 2 godziny, żeby zwiększyło
swoją objętość. Odrywamy ciasto, które będzie potrzebne nam teraz na pizzę.
Resztę ciasta przekładamy do metalowej lub szklanej miski i owijamy folią spożywczą. Odstawiamy do lodówki. Ciasto możemy przechowywać w lodówce spokojnie 7 dni, fermentacja drożdżowa będzie powoli zachodzić. Na godzinę przed użyciem ciasto wyciągamy z lodówki.
Kawałek ciasta około 100 g zostawiam jako bazę pod następne ciasto drożdżowe, pełni ono rolę zaczynu.
sos:
Na
oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dolewamy
passatę i dusimy, aż pomidory odparują tworząc, gęsty sos. Doprawiamy do
smaku przyprawami.
Z ciasta formujemy cienkie okrągłe placki. Placki podczas
formowania podsypujemy semoliną, dzięki czemu nie będą przywierać do
blatu, a podczas pieczenia nabiorą dodatkowej chrupkości. Każdy placek
cienko smarujemy sosem, posypujemy serem, układamy pokrojoną na mandolinie cebulę
oraz paprykę, połówki pomidorków i wędlinę. Posypujemy
oregano.
Pieczemy w nagrzanym piecu do pizzy przez 4-5 minut.
Upieczoną pizzę posypujemy rukolą.
Gotowa
pizza mimo, że na cienkim cieście i z dużą ilością składników, jest
chrupiąca i dobrze wypieczona. Dzięki krótkiemu pieczeniu w bardzo
wysokiej temperaturze składniki są upieczone, ale ich smak i faktura
nadal są świeże i pełne aromatu.
Komentarze
Prześlij komentarz