Wymasowana sałatka z jarmużu
Pyszna sałatka z jarmużu z dodatkiem czerwonej cebuli, pomidorków koktajlowych i kabanosów. Sekret smaku tkwi w dokładnym wmasowaniu dressingu w listki jarmużu, dzięki czemu ślicznie będą się błyszczeć i przenikną smakiem sosu.
Składniki:
200 g jarmużu
200 g pomidorków koktajlowych
2 kabanosy
mała czerwona cebula
6 łyżek oleju rydzowego
sok z połowy cytryny
łyżeczka miodu
sól ziołowa
pieprz kolorowy
pumpernikiel do podania
Wykonanie:
Listki jarmużu pozbawiamy zgrubiałych części, rwiemy na kawałki. Dodajemy cienko pokrojoną cebulę. Polewamy olejem, miodem i sokiem z cytryny. Posypujemy przyprawami. Dokładnie wmasowujemy sos w listki jarmużu, powinny zmniejszyć swoją objętość oraz nabrać połysku od sosu. Do sałatki dodajemy pokrojone pomidorki i kabanosy. Mieszamy. Podajemy z pumperniklem.
Komentarze
Prześlij komentarz