Pizza z kabanosem i pieczarkami + patent na idealne ciasto
U mnie znów pizza, pizza i jeszcze raz pizza. Kilka składników dobrej
jakości i mini piecyk do pizzy z kamienną
płytą to mój sekret domowych spotkań ze znajomymi. Dzisiaj zdradzę Wam
mój sekret idealnego ciasta na pizzę, które możemy przechowywać około 7
dni w lodówce. Dzięki temu zawsze będziecie mogli przygotować domową
pizzę kiedy będziecie mieć na nią ochotę. Ciasto jest wyjątkowo elastyczne, a po upieczeniu zarówno chrupiące jak i miękkie i puszyste.
Składniki:
ciasto:
1 kg mąki do pizzy typ 00
700 ml wody
100 g kawałek surowego ciasta drożdżowego, które leżakowało kilka dni w lodówce
20 g świeżych drożdży piekarskich
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki soli morskiej
2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
semolina do podsypania ciasta
sos:
500 g passaty pomidorowej
cebula
2 ząbki czosnku
łyżka oliwy z oliwek
sól morska
bazylia
oregano
majeranek
obłożenie na każdą pizzę:
2 kabanosy
2-3 pieczarki
małą czerwona cebula
100 g startej Goudy i Ementalera
oregano
sól morska
pieprz kolorowy
świeża bazylia
Wykonanie:
ciasto:
Mąkę umieszczamy w dzieży robota, dodajemy pokruszone drożdże i miód,
olej, kawałek ciasta, sól i wodę. Wyrabiamy końcówką hak do uzyskania miękkiego ciasta.
Następnie dodajemy oliwę energicznie zagniatamy, aż do uzyskania gładkiego i
zwartego ciasta. Ciasto odstawiamy na około 2 godziny, żeby zwiększyło
swoją objętość. Odrywamy ciasto, które będzie potrzebne nam teraz na pizzę.
Resztę
ciasta przekładamy do metalowej lub szklanej miski i owijamy folią
spożywczą. Odstawiamy do lodówki. Ciasto możemy przechowywać w lodówce
spokojnie 7 dni, fermentacja drożdżowa będzie powoli zachodzić. Na
godzinę przed użyciem ciasto wyciągamy z lodówki.
Kawałek ciasta około 100 g zawsze zostawiam jako bazę pod następne ciasto drożdżowe, pełni ono rolę zaczynu.
sos:
Na
oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dolewamy
passatę i dusimy, aż pomidory odparują tworząc, gęsty sos. Doprawiamy do
smaku przyprawami.
Z ciasta formujemy cienkie okrągłe placki. Placki podczas
formowania podsypujemy semoliną, dzięki czemu nie będą przywierać do
blatu, a podczas pieczenia nabiorą dodatkowej chrupkości. Każdy placek
cienko smarujemy sosem, posypujemy serem, układamy pokrojoną na mandolinie cebulę
oraz pieczarki i kawałki kabanosów. Posypujemy
oregano, solą oraz pieprzem.
Pieczemy w nagrzanym piecu do pizzy przez 4-5 minut.
Upieczoną pizzę posypujemy listkami bazylii.
Gotowa pizza mimo, że na cienkim cieście i z dużą ilością składników, jest chrupiąca i dobrze wypieczona. Dzięki krótkiemu pieczeniu w bardzo wysokiej temperaturze składniki są upieczone, ale ich smak i faktura nadal są świeże i pełne aromatu.
Komentarze
Prześlij komentarz