Pizza z kabanosem i pieczarkami + patent na idealne ciasto

 

U mnie znów pizza, pizza i jeszcze raz pizza. Kilka składników dobrej jakości i mini piecyk do pizzy z kamienną płytą to mój sekret domowych spotkań ze znajomymi. Dzisiaj zdradzę Wam mój sekret idealnego ciasta na pizzę, które możemy przechowywać około 7 dni w lodówce. Dzięki temu zawsze będziecie mogli przygotować domową pizzę kiedy będziecie mieć na nią ochotę. Ciasto jest wyjątkowo elastyczne, a po upieczeniu zarówno chrupiące jak i miękkie i puszyste.

Składniki:

ciasto:
1 kg mąki do pizzy typ 00
700 ml wody 
100 g kawałek surowego ciasta drożdżowego, które leżakowało kilka dni w lodówce
20 g świeżych drożdży piekarskich
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki soli morskiej
2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
 
semolina do podsypania ciasta
 
sos:
500 g passaty pomidorowej
cebula
2 ząbki czosnku
łyżka oliwy z oliwek
sól morska
bazylia
oregano
majeranek
 
obłożenie na każdą pizzę:
2 kabanosy
2-3 pieczarki
małą czerwona cebula
100 g startej Goudy i Ementalera
oregano
sól morska
pieprz kolorowy

świeża bazylia

Wykonanie:

ciasto:
Mąkę umieszczamy w dzieży robota, dodajemy pokruszone drożdże i miód, olej, kawałek ciasta, sól i wodę. Wyrabiamy końcówką hak do uzyskania miękkiego ciasta. Następnie dodajemy oliwę energicznie zagniatamy, aż do uzyskania gładkiego i zwartego ciasta. Ciasto odstawiamy na około 2 godziny, żeby zwiększyło swoją objętość. Odrywamy ciasto, które będzie potrzebne nam teraz na pizzę.
 
Resztę ciasta przekładamy do metalowej lub szklanej miski i owijamy folią spożywczą. Odstawiamy do lodówki. Ciasto możemy przechowywać w lodówce spokojnie 7 dni, fermentacja drożdżowa będzie powoli zachodzić. Na godzinę przed użyciem ciasto wyciągamy z lodówki. 
Kawałek ciasta około 100 g zawsze zostawiam jako bazę pod następne ciasto drożdżowe, pełni ono rolę zaczynu.

sos:
Na oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dolewamy passatę i dusimy, aż pomidory odparują tworząc, gęsty sos. Doprawiamy do smaku przyprawami.

Z ciasta formujemy cienkie okrągłe placki. Placki podczas formowania podsypujemy semoliną, dzięki czemu nie będą przywierać do blatu, a podczas pieczenia nabiorą dodatkowej chrupkości. Każdy placek cienko smarujemy sosem,  posypujemy serem, układamy pokrojoną na mandolinie cebulę oraz pieczarki i kawałki kabanosów. Posypujemy oregano, solą oraz pieprzem.

Pieczemy w nagrzanym piecu do pizzy przez 4-5 minut.

Upieczoną pizzę posypujemy listkami bazylii.

Gotowa pizza mimo, że na cienkim cieście i z dużą ilością składników, jest chrupiąca i dobrze wypieczona. Dzięki krótkiemu pieczeniu w bardzo wysokiej temperaturze składniki są upieczone, ale ich smak i faktura nadal są świeże i pełne aromatu. 


Komentarze

Popularne posty