Sałatka z arbuzem, szpinakiem, cukinią, fetą, granatem i kurczakiem

Pyszna i orzeźwiająca sałatka pełna smaków i kolorów. Idealna na letnie upały.

Składniki:

pierś z kurczaka
łyżka musztardy chrzanowej
2 łyżki płynnego miodu
sól morska
pieprz kolorowy
 
sałatka:
młode listki szpinaku
kawałek arbuza bez pestek
młoda cukinia
100 g fety
granat
 
olej z pestek winogron
 
sól morska
pieprz kolorowy
 

Wykonanie:

Pierś z kurczaka nacieramy solą, pieprzem, musztardą i miodem. Układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy. Odstawiamy na 30 minut do zamarynowania. Mięso wraz z naczyniem wstawiamy do parowaru parujemy przez 45 minut. 

Gdy mięso się gotuje na parze przygotowujemy bazę sałatki. Do słoiczków wkładamy listki szpinaku, schłodzonego w lodówce i pokrojonego w kostkę arbuza. Następnie układamy warstwę z cienko pokrojonej cukinii. Na warstwie z cukinii układamy kostki fety.
Jeszcze ciepłego kurczaka kroimy w kostkę. Układamy go na wierzchu. Posypujemy pestkami granatu i skrapiamy olejem. Możemy również lekko posypać solą i pieprzem. Sałatka jest gotowa do podania. Smacznego.

Komentarze

Popularne posty