Chłodnik z botwinki z wędzonym łososiem, cukinią i przepiórczymi jajkami

Pyszny chłodnik na bazie gęstego jogurtu i kiszonej botwince tworzy wspaniałą kompozycję z wędzonym łososiem, przepiórczymi jajkami i młodą cukinią. Idealny obiad na upalne letnie dni.

Składniki:

pęczek botwinki
ząbek czosnku
sól morska
przefiltrowana woda
 
400 ml jogurtu naturalnego
pęczek koperku
sól morska
pieprz kolorowy
 
do podania:
ugotowane na twardo jajka przepiórcze
wędzony łosoś z Alaski
młoda żółta i zielona cukinia
rzodkiewka

Wykonanie:

Młode listki i młode łodyżki owijamy w zwilżony papierowy ręcznik i odkładamy do lodówki.
 
Buraczki i grubsze łodygi kroimy w kawałki. Przekładamy do słoika, wkładamy ząbek czosnku. Wsypujemy łyżeczkę soli. Zalewamy wodą. Woda powinna przykryć buraczki. Słoik przykrywamy gazą odstawiamy na 2-3 dni w  ciepłe miejsce do zakiszenia.

Do jogurtu wlewamy zakwas z kiszonej botwinki, dodajemy posiekany koperek, wcześniej odłożone młode listki i łodyżki botwinki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki.

Chłodnik podajemy z kawałkami wędzonego łososia, cienko pokrojoną cukinią, rzodkiewkami i ugotowanymi na twardo przepiórczymi jajkami. Smacznego.

Komentarze

Popularne posty