Chłodnik z botwinki z wędzonym łososiem, cukinią i przepiórczymi jajkami
Pyszny chłodnik na bazie gęstego jogurtu i kiszonej botwince tworzy wspaniałą kompozycję z wędzonym łososiem, przepiórczymi jajkami i młodą cukinią. Idealny obiad na upalne letnie dni.
Składniki:
pęczek botwinki
ząbek czosnku
sól morska
przefiltrowana woda
400 ml jogurtu naturalnego
pęczek koperku
sól morska
pieprz kolorowy
do podania:
ugotowane na twardo jajka przepiórcze
wędzony łosoś z Alaski
młoda żółta i zielona cukinia
rzodkiewka
Wykonanie:
Młode listki i młode łodyżki owijamy w zwilżony papierowy ręcznik i odkładamy do lodówki.
Buraczki i grubsze łodygi kroimy w kawałki. Przekładamy do słoika, wkładamy ząbek czosnku. Wsypujemy łyżeczkę soli. Zalewamy wodą. Woda powinna przykryć buraczki. Słoik przykrywamy gazą odstawiamy na 2-3 dni w ciepłe miejsce do zakiszenia.
Do jogurtu wlewamy zakwas z kiszonej botwinki, dodajemy posiekany koperek, wcześniej odłożone młode listki i łodyżki botwinki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki.
Chłodnik podajemy z kawałkami wędzonego łososia, cienko pokrojoną cukinią, rzodkiewkami i ugotowanymi na twardo przepiórczymi jajkami. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz