Burger z jajkiem sadzonym w środku

Burger z sarniny w środku skrywa jajko z płynnym żółtkiem. Taki kotlet świetnie smakuje z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami jak i podany w bułce w formie hamburgera.


Składniki:

na każdego burgera:

250-300 g mielonej sarniny lub wołowiny
sól
pieprz
jajko od szczęśliwej kury
szczypiorek, dymka lub drobno posiekany młody por
masło klarowane do smażenia


Wykonanie:

Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Ręce zwilżamy olejem. Za pomocą praski do burgerów kształtujemy kotlet z wgłębieniem. W otwór wbijamy jajko, posypujemy je szczypiorkiem lub młodym porem. Jajko solimy i pieprzymy. Ostrożnie, by nie rozlać żółtka przykrywamy drugim kotletem. Szczelnie zlepiamy.
Jeśli nie mamy specjalnej praski do nadziewania burgerów możemy użyć metalowej obręczy i ręcznie ukształtować kotlety.













Na klarowanym maśle smażymy burgery. Najpierw obsmażamy je z obu stron przez 2-3 minuty z każdej strony. Następnie przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i dusimy jeszcze około 3-5 minut w zależności od grubości kotleta.

Gotowe burgery możemy podawać w bułce w towarzystwie sałaty, pikli, cebuli i smażonego bekonu z sosem keczupowo-musztardowym lub jak tradycyjnego mielonego z sałatką i ziemniakami.


Komentarze

Popularne posty