Burger z jajkiem sadzonym w środku
Burger z sarniny w środku skrywa jajko z płynnym żółtkiem. Taki kotlet świetnie smakuje z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami jak i podany w bułce w formie hamburgera.
sól
pieprz
jajko od szczęśliwej kury
szczypiorek, dymka lub drobno posiekany młody por
masło klarowane do smażenia
Jeśli nie mamy specjalnej praski do nadziewania burgerów możemy użyć metalowej obręczy i ręcznie ukształtować kotlety.
Na klarowanym maśle smażymy burgery. Najpierw obsmażamy je z obu stron przez 2-3 minuty z każdej strony. Następnie przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i dusimy jeszcze około 3-5 minut w zależności od grubości kotleta.
Gotowe burgery możemy podawać w bułce w towarzystwie sałaty, pikli, cebuli i smażonego bekonu z sosem keczupowo-musztardowym lub jak tradycyjnego mielonego z sałatką i ziemniakami.
Składniki:
na każdego burgera:
250-300 g mielonej sarniny lub wołowinysól
pieprz
jajko od szczęśliwej kury
szczypiorek, dymka lub drobno posiekany młody por
masło klarowane do smażenia
Wykonanie:
Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Ręce zwilżamy olejem. Za pomocą praski do burgerów kształtujemy kotlet z wgłębieniem. W otwór wbijamy jajko, posypujemy je szczypiorkiem lub młodym porem. Jajko solimy i pieprzymy. Ostrożnie, by nie rozlać żółtka przykrywamy drugim kotletem. Szczelnie zlepiamy.Jeśli nie mamy specjalnej praski do nadziewania burgerów możemy użyć metalowej obręczy i ręcznie ukształtować kotlety.
Na klarowanym maśle smażymy burgery. Najpierw obsmażamy je z obu stron przez 2-3 minuty z każdej strony. Następnie przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i dusimy jeszcze około 3-5 minut w zależności od grubości kotleta.
Gotowe burgery możemy podawać w bułce w towarzystwie sałaty, pikli, cebuli i smażonego bekonu z sosem keczupowo-musztardowym lub jak tradycyjnego mielonego z sałatką i ziemniakami.
Komentarze
Prześlij komentarz