Kiszone warzywa korzeniowe
Jeśli lubicie kiszone ogórki to na pewno pokochacie kiszone warzywa korzeniowe. Ukiszone marchewki, pietruszki i biała rzodkiew to idealne dodatki do kanapek oraz pieczonego lub szarpanego mięsa.
ziele angielskie
liść laurowy
ząbek czosnku
szalotka
kawałek chrzanu, około 3 cm
świeży koper najlepiej już kwitnący
pół łyżeczki ziaren kolendry
kilka ziaren pieprzu
pół łyżeczki gorczycy
kilka ziarenek kozieradki
litr ciepłej wody
opcjonalnie liść chrzanu do przykrycia naczynia
warzywa korzeniowe: marchewki, pietruszki, biała rzodkiew
Całość zalewamy ciepłą, osoloną wodą. Warzywa powinny być całkowicie zanurzone. Na wierzchu układamy liść chrzanu. Przykrywamy talerzykiem, na który kładziemy np. odważnik.
Odstawiamy w stale ciepłe miejsce na 4-5 dni, długość kiszenia zależy od temperatury otoczenia. Gdy warzywa są już ukiszone słoik zakręcamy i wstawiamy do lodówki, by przerwać proces kiszenia.
Rada: Proponuję w lecie ususzyć kawałki korzenia chrzanu oraz baldachimy kopru dzięki czemu można w zimie na bieżąco przygotowywać świeże kiszonki z warzyw.
Składniki:
proporcje na litr wody:
łyżka soli morskiejziele angielskie
liść laurowy
ząbek czosnku
szalotka
kawałek chrzanu, około 3 cm
świeży koper najlepiej już kwitnący
pół łyżeczki ziaren kolendry
kilka ziaren pieprzu
pół łyżeczki gorczycy
kilka ziarenek kozieradki
litr ciepłej wody
opcjonalnie liść chrzanu do przykrycia naczynia
warzywa korzeniowe: marchewki, pietruszki, biała rzodkiew
Wykonanie:
Warzywa obieramy, a następnie kroimy w równe słupki. Układamy je ciasno w słoiku/naczyniu kamionkowym.
Wsypujemy przyprawy (pieprz, ziele angielskie, kozieradkę, kolendrę). Między warzywa wkładamy szalotkę, czosnek i chrzan. Na wierzchu układamy koper.
Odstawiamy w stale ciepłe miejsce na 4-5 dni, długość kiszenia zależy od temperatury otoczenia. Gdy warzywa są już ukiszone słoik zakręcamy i wstawiamy do lodówki, by przerwać proces kiszenia.
Rada: Proponuję w lecie ususzyć kawałki korzenia chrzanu oraz baldachimy kopru dzięki czemu można w zimie na bieżąco przygotowywać świeże kiszonki z warzyw.
Komentarze
Prześlij komentarz