Kiszone warzywa korzeniowe

 Jeśli lubicie kiszone ogórki to na pewno pokochacie kiszone warzywa korzeniowe. Ukiszone  marchewki, pietruszki i biała rzodkiew to idealne dodatki do kanapek oraz pieczonego lub szarpanego mięsa.

Składniki:

proporcje na litr wody:

łyżka soli morskiej
ziele angielskie
liść laurowy
ząbek czosnku
szalotka
kawałek chrzanu, około 3 cm
świeży koper najlepiej już kwitnący
pół łyżeczki ziaren kolendry
kilka ziaren pieprzu
pół łyżeczki gorczycy
kilka ziarenek kozieradki
litr ciepłej wody

opcjonalnie liść chrzanu do przykrycia naczynia

warzywa korzeniowe: marchewki, pietruszki, biała rzodkiew

Wykonanie:


Warzywa obieramy, a następnie kroimy w równe słupki. Układamy je ciasno w słoiku/naczyniu kamionkowym.
Wsypujemy przyprawy (pieprz, ziele angielskie, kozieradkę, kolendrę). Między warzywa wkładamy szalotkę, czosnek i chrzan. Na wierzchu układamy koper.


Całość zalewamy ciepłą, osoloną wodą. Warzywa powinny być całkowicie zanurzone. Na wierzchu układamy liść chrzanu. Przykrywamy talerzykiem, na który kładziemy np. odważnik.
Odstawiamy w stale ciepłe miejsce na 4-5 dni, długość kiszenia zależy od temperatury otoczenia. Gdy warzywa są już ukiszone słoik zakręcamy i wstawiamy do lodówki, by przerwać proces kiszenia.

Rada: Proponuję w lecie ususzyć kawałki korzenia chrzanu oraz baldachimy kopru dzięki czemu można w zimie na bieżąco przygotowywać świeże kiszonki z warzyw.


Komentarze

Popularne posty