Kruche ciasteczka z rozmarynem i orzeszkami piniowymi


Kruche ciasteczka z rozmarynem, cytryną i orzeszkami piniowymi idealnie komponuję się z dżemem malinowym i morelowym.  Te ciasteczka to wspaniałe uzupełnienie popołudniowej herbaty, ale również ciekawa propozycja czegoś słodkiego na rodzinnych uroczystościach.

Składniki:

około 40 ciastek:

350 g mąki krupczatki
200 g masła
150 g cukru pudru
2 jajka
1-2 łyżki mascarpone
szczypta soli
łyżka posiekanych listków rozmarynu
30 g orzeszków piniowych
skórka otarta z cytryny

słoiczek najlepiej domowego dżemu malinowego (200 g)
słoiczek najlepiej domowego dżemu morelowego (200 g)


Wykonanie:

Z mąki, cukru pudru i masła zagniatamy kruszonkę. Do kruszonki dodajemy jajka, skórkę cytrynową, posiekany rozmaryn, orzeszki piniowe i mascarpone szybko zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki.

Ciasto kroimy na kilka części, a następnie każdą z nich wałkujemy na 0,5 cm placki. Za pomocą dowolnej foremki wycinamy ciastka. 


Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C przez 10-15 minut. Przekładamy na kratkę.













W wgłębienia wkładamy po pół łyżeczki dżemu. Ciasteczka również można przełożyć dżemem jeśli użyliśmy tradycyjnej okrągłej foremki.



Komentarze

Popularne posty