Makaron dyniowy z bazyliowym pesto
Tradycyjne bazyliowe pesto podane z makaronem z dyni piżmowej smakuje po prostu obłędnie. Tego nie da się opisać po prostu trzeba spróbować.
łyżka oleju
sól
pieprz
płatki papryki chili
W czasie, gdy makaron się piecze robimy pesto. Wszystkie składniki (prócz soli i pieprzu) umieszczamy w blenderze i miskujemy, aż składniki się połączą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Makaron polewamy sosem (ja dałam 3 łyżki, ale ilość zależy od naszych upodobań smakowych). Delikatnie mieszamy.
Posypujemy startym serem, granatem i orzeszkami piniowymi.
Składniki:
makaron:
800 g dyni piżmowej, podłużna część bez gniazda nasiennegołyżka oleju
sól
pieprz
płatki papryki chili
pesto bazyliowe:
pęczek bazylii
ząbek czosnku
2 łyżki orzeszków pinii (zrumienionych na suchej patelni)
10 g tartego parmezanu
70 ml oliwy z oliwek extra vergine
sól morska
ząbek czosnku
2 łyżki orzeszków pinii (zrumienionych na suchej patelni)
10 g tartego parmezanu
70 ml oliwy z oliwek extra vergine
sól morska
czarny pieprz
do podania:
starty parmezan
pestki granatu
listki bazyli
prażone orzeszki piniowe
Wykonanie:
Dynię obieramy, a następnie kroimy na cienkie paski za pomocą spiralizera. Makaron dyniowy skrapiamy olejem i posypujemy przyprawami. Delikatnie mieszamy by olej i przyprawy dokładnie pokryły dynię. Makaron dyniowy wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach C przez 15-20 minut.W czasie, gdy makaron się piecze robimy pesto. Wszystkie składniki (prócz soli i pieprzu) umieszczamy w blenderze i miskujemy, aż składniki się połączą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Makaron polewamy sosem (ja dałam 3 łyżki, ale ilość zależy od naszych upodobań smakowych). Delikatnie mieszamy.
Posypujemy startym serem, granatem i orzeszkami piniowymi.
Komentarze
Prześlij komentarz