Makaron dyniowy z bazyliowym pesto

Tradycyjne bazyliowe pesto podane z makaronem z dyni piżmowej smakuje po prostu obłędnie. Tego nie da się opisać po prostu trzeba spróbować.

Składniki:

makaron:

800 g dyni piżmowej, podłużna część bez gniazda nasiennego
łyżka oleju
sól
pieprz
płatki papryki chili

pesto bazyliowe:

pęczek bazylii
ząbek czosnku
2 łyżki orzeszków pinii (zrumienionych na suchej patelni)
10 g tartego parmezanu
70 ml oliwy z oliwek extra vergine
sól morska
czarny pieprz

do podania:

starty parmezan
pestki granatu
listki bazyli
prażone orzeszki piniowe


Wykonanie:

Dynię obieramy, a następnie kroimy na cienkie paski za pomocą spiralizera. Makaron dyniowy skrapiamy olejem i posypujemy przyprawami. Delikatnie mieszamy by olej i przyprawy dokładnie pokryły dynię.  Makaron dyniowy wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach C przez 15-20 minut.




W czasie, gdy makaron się piecze robimy pesto. Wszystkie składniki (prócz soli i pieprzu) umieszczamy w blenderze i miskujemy, aż składniki się połączą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Makaron polewamy sosem (ja dałam 3 łyżki, ale ilość zależy od naszych upodobań smakowych). Delikatnie mieszamy.
Posypujemy startym serem, granatem i orzeszkami piniowymi.


Komentarze

Popularne posty