Lasagne dyniowe z sosem mięsnym i mozzarellą
Płaty makaronowe zastąpiłam cienko pokrojoną dynią piżmową. Płaty dyniowe przełożyłam sosem mięsnym z dodatkiem suszonych moreli, duszonym porem oraz kulkami mini mozzarelli. Wyszło pysznie, lekko i aromatycznie.
200 g suszonych moreli
3-4 szalotki
2-3 łodygi selera naciowego
500 g passaty pomidorowej
łyżka masła
ząbek czosnku
kawałek imbiru
sól
pieprz
chili w płatkach
roztarte ziele angielskie
szczypta cynamonu
50 ml porto
por
łyżka masła
sól
pieprz
mozzarella 3 duże kulki lub około 60 kuleczek mini mozzarelli
chili w płatkach
pomidorki koktajlowe na wierzch
bazylia lub natka pietruszki do ozdobienia
Na maśle podsmażamy pokrojone szalotki, dodajemy posiekany czosnek i imbir. Do podduszonych warzyw dodajemy mięso i je dusimy. Do mięsa dodajemy pokrojonego selera naciowego i morele, dusimy około 15 minut na małym ogniu. Wlewamy passatę pomidorową i porto dusimy kolejne 15 minut. Doprawiamy do smaku przyprawami.
Pora kroimy na plasterki i podsmażamy na maśle. Solimy i pieprzymy do smaku.
Dynię kroimy za pomocą mandoliny na cienkie i długie plastry.
Naczynie żaroodporne wysmarowujemy masłem. Układamy warstwę z płatów dyni, sos mięsny, płaty dyniowe, pora i kawałki mozzarelli. Na wierzchnią warstwę wykładamy mini kulki mozzarelli, plasterki pomidorków koktajlowych, posypujemy solą, pieprzem oraz płatkami chili.
Zapiekamy w 180 stopniach przez 30 minut. Podajemy posypane natką pietruszki lub listkami bazylii.
Porady:
Lasagne można złożyć dzień wcześniej, a przed podaniem należy je tylko zapiec.
Zamiast jednej dużej zapiekanki można przygotować mini lasagne w naczynkach do zapiekania.
Jeśli sos doprawiliśmy delikatnie to płaty dyniowe proponuję posypać lekko solą i pieprzem.
Składniki:
500 g dyni piżmowej, podłużna część bez gniazda nasiennegosos:
800 g mięsa mielonego, można użyć mieszanego, wołowiny lub mięsa z udek indyczych200 g suszonych moreli
3-4 szalotki
2-3 łodygi selera naciowego
500 g passaty pomidorowej
łyżka masła
ząbek czosnku
kawałek imbiru
sól
pieprz
chili w płatkach
roztarte ziele angielskie
szczypta cynamonu
50 ml porto
por
łyżka masła
sól
pieprz
mozzarella 3 duże kulki lub około 60 kuleczek mini mozzarelli
chili w płatkach
pomidorki koktajlowe na wierzch
bazylia lub natka pietruszki do ozdobienia
Wykonanie:
Na maśle podsmażamy pokrojone szalotki, dodajemy posiekany czosnek i imbir. Do podduszonych warzyw dodajemy mięso i je dusimy. Do mięsa dodajemy pokrojonego selera naciowego i morele, dusimy około 15 minut na małym ogniu. Wlewamy passatę pomidorową i porto dusimy kolejne 15 minut. Doprawiamy do smaku przyprawami.
Pora kroimy na plasterki i podsmażamy na maśle. Solimy i pieprzymy do smaku.
Dynię kroimy za pomocą mandoliny na cienkie i długie plastry.
Naczynie żaroodporne wysmarowujemy masłem. Układamy warstwę z płatów dyni, sos mięsny, płaty dyniowe, pora i kawałki mozzarelli. Na wierzchnią warstwę wykładamy mini kulki mozzarelli, plasterki pomidorków koktajlowych, posypujemy solą, pieprzem oraz płatkami chili.
Zapiekamy w 180 stopniach przez 30 minut. Podajemy posypane natką pietruszki lub listkami bazylii.
Porady:
Lasagne można złożyć dzień wcześniej, a przed podaniem należy je tylko zapiec.
Zamiast jednej dużej zapiekanki można przygotować mini lasagne w naczynkach do zapiekania.
Jeśli sos doprawiliśmy delikatnie to płaty dyniowe proponuję posypać lekko solą i pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz