Chutney z marchewki
Chutney z marchewki idealnie podkreśla smak mięs, wędlin oraz serów(polecam jako dodatek do deski serów). Jest po prostu wspaniały, a przy okazji tani i prosty w wykonaniu.
cebula
ząbek czosnku
300 ml wody
500 g brązowego cukru
50 ml octu jabłkowego lub z białego wina
150 ml soku z cytryny
otarta skórka z cytryny
łyżeczka soli morskiej
łyżeczka agar agar
łyżka oleju
Do garnka wlewamy olej. Podsmażamy na nim warzywa. Wsypujemy cukier, sól, wlewamy wodę i gotujemy na małym ogniu około 10-15 minut, aż marchewka będzie miękka.
Wlewamy ocet, sok z cytryny i agar i gotujemy, jeszcze 10-15 minut.
Gorący chutney przekładamy do słoiczków, mocno zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Ostudzony chutney przechowujemy w suchym chłodnym miejscu.
Składniki:
500 g marchewkicebula
ząbek czosnku
300 ml wody
500 g brązowego cukru
50 ml octu jabłkowego lub z białego wina
150 ml soku z cytryny
otarta skórka z cytryny
łyżeczka soli morskiej
łyżeczka agar agar
łyżka oleju
Wykonanie:
Czosnek przeciskamy przez praskę, obrane marchewki i cebulę ścieramy na drobnej tarce. Jeśli mamy możliwość najlepiej użyć do tego robota kuchennego.Do garnka wlewamy olej. Podsmażamy na nim warzywa. Wsypujemy cukier, sól, wlewamy wodę i gotujemy na małym ogniu około 10-15 minut, aż marchewka będzie miękka.
Wlewamy ocet, sok z cytryny i agar i gotujemy, jeszcze 10-15 minut.
Gorący chutney przekładamy do słoiczków, mocno zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Ostudzony chutney przechowujemy w suchym chłodnym miejscu.
Komentarze
Prześlij komentarz