Szarpana wołowina w bułce

Uwielbiam wolno pieczone mięsa. Dziś prezentuję moją wersję pulled beef podaną w bułce, ponieważ tak smakuje mi najbardziej.

Składniki:

2 kg wołowiny
200 ml wytrawnego czerwonego wina
100 ml sosu sojowego
2 łyżki sosu Worcester
2 łyżki miodu
papryczka chili
główka czosnku
marchewka
pietruszka
seler naciowy
2-3 szalotki
pieprz czarny
roztarte ziele angielskie
2 liście laurowe
2 ziela jałowca
gałązka rozmarynu

do podania:

bułka dla każdego
rukola
czerwona kapusta marynowana
ser żółty
czerwona cebula
pomidor malinowy lub koktajlowe

Wykonanie:

Mięso nacieramy pieprzem. Nie użyłam soli, gdyż słoność dają sosy sojowy i Worcester. Mięso przekładamy do żeliwnego garnka, obkładamy pokrojonymi warzywami. Dorzucamy liść laurowy, jałowiec, rozmaryn i ziele angielskie. Wlewamy sosy sojowy i Worcester, miód oraz wino. Garnek przykrywamy, wstawiamy do zimnego pieca nastawiamy temperaturę na 250 stopni C, gdy piec się nagrzeje zmniejszamy temperaturę do 100 stopni C i pieczemy 5-6 godzin.

Upieczone mięso przekładamy na półmisek i za pomocą dwóch widelców lub specjalnych np."niedźwiedzich łapek" rwiemy na kawałki. Sos spod pieczenia przecedzamy. Pieczone warzywa możemy przetrzeć do sosu lub pokroić na mniejsze kawałki. Mięso ponownie przekładamy do sosu.

Połówki bułek układamy na mięsie, aby się ogrzały i nasiąknęły sosem.

Bułki zdejmujemy, układamy na nich rukolę, kapustę, plasterki pomidorów, cebuli, porwane mięso oraz ser. Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego.

Komentarze

Popularne posty