Precelki serowe
Słone precelki serowe, gdy raz ich spróbujesz nigdy nie
sięgniesz po te ze sklepowej półki. Świetnie smakują jako dodatek do piwa lub z ulubionym dipem np. z awokado.
300 g drobno startego cheddara
250 g mascarpone
łyżeczka soli ziołowej
2 łyżeczki suszonych pomidorów w płatkach z czosnkiem i bazylią
2 jajka
400 g mąki krupczatki
łyżeczka proszku do pieczenia
świeżo mielony pieprz kolorowy
Ciastka smarujemy rozmąconym białkiem, a następnie posypujemy solą i pieprzem.
Pieczemy w 200 stopniach C przez 10-15 minut na środkowym poziomie. Ciastka ostrożnie przekładamy na kratkę i studzimy.
Rada: Precle można posypać tym czym lubimy np. posiekanymi pistacjami, sezamem, makiem, czarnuszką.
Składniki:
proporcje na około około 50 precelków:
ciasto:
200 g masła300 g drobno startego cheddara
250 g mascarpone
łyżeczka soli ziołowej
2 łyżeczki suszonych pomidorów w płatkach z czosnkiem i bazylią
2 jajka
400 g mąki krupczatki
łyżeczka proszku do pieczenia
do posypania:
płatki soli morskiej z chipotleświeżo mielony pieprz kolorowy
Wykonanie:
Ciasto:
Kawałki niezbyt twardego masła, cheddar, płatki pomidorów, sól i mascarpone ucieramy drewnianą łyżką na gładką masę. Nie powinny się w niej trafiać kawałki masła. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka i zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i odkładamy na minimum 2 godziny do lodówki.
Na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na placek o grubości 0,5 cm. Za pomocą foremki wycinamy ciasteczka.
Pieczemy w 200 stopniach C przez 10-15 minut na środkowym poziomie. Ciastka ostrożnie przekładamy na kratkę i studzimy.
Rada: Precle można posypać tym czym lubimy np. posiekanymi pistacjami, sezamem, makiem, czarnuszką.
Komentarze
Prześlij komentarz