Precelki serowe

Słone precelki serowe, gdy raz ich spróbujesz nigdy nie sięgniesz po te ze sklepowej półki. Świetnie smakują jako dodatek do piwa lub z ulubionym dipem np. z awokado.

Składniki:

proporcje na około około 50 precelków:

ciasto:

200 g masła
300 g drobno startego cheddara
250 g mascarpone
łyżeczka soli ziołowej
2 łyżeczki suszonych pomidorów w płatkach z czosnkiem i bazylią
2 jajka
400 g mąki krupczatki
łyżeczka proszku do pieczenia

do posypania:

płatki soli morskiej z chipotle
świeżo mielony pieprz kolorowy

Wykonanie:

Ciasto:

Kawałki niezbyt twardego masła, cheddar, płatki pomidorów, sól i mascarpone ucieramy drewnianą łyżką na gładką masę. Nie powinny się w niej trafiać kawałki masła. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka i zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i odkładamy na minimum 2 godziny do lodówki.

Na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na placek o grubości 0,5 cm. Za pomocą foremki wycinamy ciasteczka. 


Ciastka smarujemy rozmąconym białkiem, a następnie posypujemy solą i pieprzem.

Pieczemy w 200 stopniach C przez 10-15 minut na środkowym poziomie. Ciastka ostrożnie przekładamy na kratkę i studzimy.



Rada: Precle można posypać tym czym lubimy np. posiekanymi pistacjami, sezamem, makiem, czarnuszką.


Komentarze

Popularne posty