Ekspresowe pierożki z ciasta francuskiego
Bardzo chrupiące pierożki z ciasta francuskiego napełnione farszem z pieczonego mięsa i marchewki podane z sosem śmietanowo-chrzanowym. Ich wykonanie nie zajmie dłużej niż 15 minut, dzięki czemu to wspaniała propozycja uniwersalnego posiłku (śniadanie, obiad lub kolacja), a przy okazji nic się nie marnuje, bo do ich zrobienie potrzebujemy resztek z poprzedniego dnia.
Składniki:
proporcje na 6 pierożków:
300 g ciasta francuskiegofarsz:
4 plastry pieczeni wołowejmarchewka
kawałek cebuli czerwonej
łyżeczka masła
2-3 łyżki słodkiej śmietanki 42%
sól
pieprz
koperek drobno posiekany razem z łodyżkami
sos:
150 ml słodkiej śmietanki 42%łyżeczka chrzanu
sól
pieprz czarny do smaku
dekoracja:
młotkowany pieprzpieprz czerwony
liście czerwonej pekinki
koperek
Wykonanie:
Mięso i cebulę kroimy w drobną kostkę, marchewkę ścieramy na tarce. Podsmażamy marchewkę, mięso i cebulę na maśle, wlewamy śmietankę i dusimy, aż odparuje. Wsypujemy koperek, doprawiamy solą i pieprzem.
Z ciasta francuskiego wycinamy 6 kół.
Każde koło nadziewamy farszem, posypujemy młotkowanym pieprzem i pieczemy w maszynce do empanadas około 4-5 minut. Jeśli nie mamy takiego urządzenia to po prostu zlepione pierogi pieczemy w piecyku w 200 stopniach C przez 10-15 minut.
Pierożki podajemy z sosem chrzanowym, aby go zrobić należy wymieszać słodką śmietankę z chrzanem i doprawić solą i pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz