Zupa z kiszonej brukselki

Zupa brukselkowa w całkiem nowej odsłonie. Ta wersja zupy brukselkowej zasmakuje wszystkim wielbicielom kiszonek.


Składniki:

2-3 ziemniaki
marchewka
2 łodygi selera naciowego
250-300 g kiszonej brukselki 
cebula
łyżeczka masła
200 ml słodkiej śmietanki 42%
sól
pieprz czarny świeżo mielony
pół łyżeczki płatków papryki
2-3 ziela angielskie
liść laurowy
zielenina (pietruszka, koperek, szczypiorek)
woda od kiszonej  brukselki do zakwaszenia


Wykonanie:

Na maśle podsmażamy pokrojone warzywa:marchewkę, cebulę, ziemniaki, selera. Zalewamy zimną wodą, lekko solimy, dodajemy liść, ziela angielskie i chili w płatkach. Gotujemy około 15 minut. Dodajemy brukselki i gotujemy warzywa, aż ziemniaki i marchewka będą miękkie. Gdy warzywa są już ugotowane dolewamy sok spod kiszonej brukselki do smaku, ja wlałam szklankę. Doprowadzamy do zagotowania. Dolewamy śmietankę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy obficie świeżą zieleniną.

Komentarze

Popularne posty