Zupa z kiszoną okrą

Po pokrojeniu okry w plasterki uzyskujemy śliczne gwiazdki, dzięki czemu zupa z jej dodatkiem wygląda niezwykle interesująco.

Składniki:

2-3 ziemniaki
marchewka
kawałek selera korzeniowego
250-300 g kiszonej okry
cebula
łyżeczka masła
200 ml słodkiej śmietanki 42%
sól
pieprz czarny świeżo mielony
pół łyżeczki płatków papryki
gałka muszkatołowa
pieprz ziołowy
2-3 ziela angielskie
liść laurowy
koperek
szklanka kwasu spod okry

Wykonanie:

Na maśle podsmażamy pokrojone warzywa:marchewkę, cebulę, ziemniaki, selera. Zalewamy zimną wodą, lekko solimy, dodajemy liść, ziela angielskie i chili w płatkach. Gotujemy około 15 minut. Dodajemy pokrojoną w plasterki okrę i gotujemy warzywa, aż ziemniaki i marchewka będą miękkie. Gdy warzywa są już ugotowane dolewamy sok spod kiszonej okry do smaku, ja wlałam szklankę. Doprowadzamy do zagotowania. Dolewamy śmietankę. Doprawiamy do smaku przyprawami. Posypujemy obficie koperkiem.

Komentarze

Popularne posty