Okra kiszona
Kiszonki od wieków uznawane są za zdrową żywność. Kleopatra podobno jadła je by zachować młodość i urodę. Wiadomo, że zdrowia i urody nigdy za wiele, ale je proponuję jeść je z jeszcze jednego powodu bo są po prostu pyszne.
1-2 ziela angielskie
pół łyżeczki ziaren kolendry
pół łyżeczki ziaren pieprzu
1/4 łyżeczki ziaren kozieradki
pół łyżeczki ziaren gorczycy
ząbek czosnku
gałązka kopru
1-2 papryczki chili
Kiszoną okrę podajemy jako samodzielną przekąskę, można też użyć jej do sałatki lub zupy.
Składniki:
okra dowolna ilośćzalewa proporcje na 1 litr:
1,5 łyżki soli morskiejPrzyprawy:
kilka ziaren pieprzu1-2 ziela angielskie
pół łyżeczki ziaren kolendry
pół łyżeczki ziaren pieprzu
1/4 łyżeczki ziaren kozieradki
pół łyżeczki ziaren gorczycy
ząbek czosnku
gałązka kopru
1-2 papryczki chili
Wykonanie:
Przyprawy wsypujemy do słoja. Okrę i chili przekładamy do słoja. We wrzątku rozpuszczamy sól. Wodą z solą zalewamy okrę, woda powinna je przykryć. Na wierzchu kładziemy talerzyk i go obciążamy, by warzywa były zanurzone. Odstawiamy na 3-7 dni w ciepłe miejsce do zakiszenia. Gdy warzywa są już ukiszone, zdejmujemy talerzyk, słoik zakręcamy i odstawiamy do lodówki.Kiszoną okrę podajemy jako samodzielną przekąskę, można też użyć jej do sałatki lub zupy.
Komentarze
Prześlij komentarz