Mini donuty w polewie czekoladowej

Pyszne pieczone pączki z dziurką w polewie  czekoladowej smakują po prostu pysznie. Wykonanie ich jest bardzo proste pod warunkiem, że posiadacie formę lub elektryczną maszynkę do wypieku mini donatów.

Składniki:

proporcje na około 32-36 mini donatów:

ciasto:

500 g mąki pszennej typ 405
30 g świeżych drożdży
szczypta soli
1 - 2 łyżki cukru
1,5 szklanki letniego mleka
3-4 żółtka
50 g rozpuszczonego masła
skórka otarta z pomarańczy
ziarna z laski wanilii
kardamon

polewa:

50 g masła
100 g gorzkiej czekolady 70%
2-3 łyżki cukru
100 ml mleka

kolorowa posypka

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i mieszamy. W środku robimy wgłębienie. Do wgłębienia kruszymy drożdże. Zasypujemy je cukrem i zalewamy 1/2 szklanki mleka. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 10 - 15 minut w ciepłe miejsce.

Po tym czasie (gdy rozczyn już jest gotowy), dodajemy resztę mleka, żółtka, wanilię, skórkę z pomarańczy i rozkruszone ziarno kardamonu. Ciasto mieszamy drewnianą łyżką. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli za gęste dodajemy mleka. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Ciasto nabieramy metalową łyżką. Za każdym razem łyżkę maczamy w wodzie, aby ciasto się do niej nie kleiło i napełniamy nim foremkę.



W maszynce pączki pieczemy około 3 minut. Jeśli używamy blachy do pieczenia mini donatów to pieczemy je w 180 stopniach C przez 10-12 minut

W rondelku umieszczamy wszystkie składniki na polewę, podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając.

W polewie zanurzamy pączki. Pączki ostrożnie przekładamy na kratkę by odciekły. Pączki posypujemy ulubioną posypką, skórką pomarańczową, posiekanymi orzechami lub kokosem.

Komentarze

Popularne posty