Kiszone brukselki
Kiszonki są pyszne i zdrowe. Dzisiaj prezentuję przepis na kiszone brukselki, które są po prostu pyszne, chrupiące, lekko kwaśne i co chyba najważniejsze pozbawione ich charakterystycznej goryczki.
1-2 ziela angielskie
pół łyżeczki ziaren kolendry
pół łyżeczki ziaren pieprzu
1/4 łyżeczki ziaren kozieradki
pół łyżeczki ziaren gorczycy
ząbek czosnku
gałązka kopru
Kiszoną brukselkę podajemy jako samodzielną przekąskę, można też użyć jej do sałatki lub zupy.
Składniki:
brukselka dowolna ilośćzalewa proporcje na 1 litr:
1,5 łyżki soli morskiejPrzyprawy:
kilka ziaren pieprzu1-2 ziela angielskie
pół łyżeczki ziaren kolendry
pół łyżeczki ziaren pieprzu
1/4 łyżeczki ziaren kozieradki
pół łyżeczki ziaren gorczycy
ząbek czosnku
gałązka kopru
Wykonanie:
Przyprawy wsypujemy do słoja. Brukselki pozbawiamy wierzchnich listków, a następnie przekładamy do słoja. We wrzątku rozpuszczamy sól. Wodą z solą zalewamy brukselki, woda powinna je przykryć. Na wierzchu kładziemy talerzyk i go obciążamy, by wszystkie brukselki były zanurzone. Odstawiamy na 3-7 dni w ciepłe miejsce do zakiszenia. Gdy brukselki są już ukiszone, zdejmujemy talerzyk, słoik zakręcamy i odstawiamy do lodówki.Kiszoną brukselkę podajemy jako samodzielną przekąskę, można też użyć jej do sałatki lub zupy.
Komentarze
Prześlij komentarz