Mini cronuty w polewie marchewkowej - wersja dla leniwych
Cronuty to smażone w głębokim tłuszczu pączki z dziurką zrobione z ciasta francusko drożdżowego, czyli takiego, z którego piecze się croisanty. Ja poszłam na skróty i upiekłam kółka z ciasta francuskiego w elektrycznej maszynce do donutów i oblałam polewą na bazie białej czekolady z dodatkiem świeżo wyciskanego soku z marchewki - wyszły przepyszne.
2 łyżki słodkiej śmietanki 42%
3-4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z marchewki
motylki cukrowe lub inna ulubiona posypka
Jeśli nie mamy takiej maszynki możemy upiec cronuty w piecyku, ale dodatkowo musimy wyciąć w środku każdego kółka małą dziurkę. W piecyku pieczemy około 8 minut w 200 stopniach C.
Każdego cronuta zamaczamy w polewie i posypujemy posiekanymi pistacjami oraz ozdabiamy cukrowymi motylkami.
Składniki:
opakowanie gotowego ciasta francuskiegoPolewa:
100 g białej czekolady2 łyżki słodkiej śmietanki 42%
3-4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z marchewki
Posypka:
pistacjemotylki cukrowe lub inna ulubiona posypka
Wykonanie:
Polewa:
Do rondelka wlewamy śmietankę, kruszymy czekoladę mieszamy, aż składniki się połączą. Do polewy stopniowo wlewamy sok z marchewki. Zestawiamy z ognia do przestudzenia.Wykonanie cronutów:
Z ciasta francuskiego wycinamy kółka. Układamy je na rozgrzanej płycie i pieczemy 2-3 minuty.Jeśli nie mamy takiej maszynki możemy upiec cronuty w piecyku, ale dodatkowo musimy wyciąć w środku każdego kółka małą dziurkę. W piecyku pieczemy około 8 minut w 200 stopniach C.
Komentarze
Prześlij komentarz