Zimowy napój miodowy z kumkwatem

Pyszny i orzeźwiający napój z miodem, kumkwatem, imbirem, kurkumą i cynamonem. Można pić go jeszcze ciepły lub po wystudzeniu.


Składniki:

6 kumkwatów
laska cynamonu
2-3 cm kawałek imbiru
2-3 plasterki świeżej kurkumy lub 1/2 łyżeczki w proszku
kilka ziaren czerwonego pieprzu
3-4 łyżki miodu
1,5-2 litry gorącej wody

Wykonanie:

Gorącą wodą zalewamy pokrojone w plasterki kumkwaty, cynamon, imbir pokrojony w plasterki, kurkumę i ziarna czerwonego pieprzu. Gdy napar przestygnie (może być jeszcze lekko ciepły) słodzimy go do smaku płynnym miodem. Można pić od razu, ale tak na prawdę najlepszy jest po 2-3 godzinach, gdy przejdzie smakiem wszystkich składników.



Komentarze

Popularne posty