Babeczki do koszyczka
Takie mini babeczki idealnie nadają się do koszyczka ze święconką lub jako baza do babeczek ponczowych.
15 g świeżych drożdży
100 ml letniego mleka
150 g masła
40 g cukru
pół łyżeczki soli
skórka otarta z cytryny
4 jajka
Do roztopionego, ale już letniego masła dodajemy cukier, sól, skórkę oraz jajka, wszystko razem ucieramy.
Gdy na rozczynie zaczną pojawiać się pęknięcia, dodajemy jajeczną masę i energicznie wyrabiamy ciasto (można użyć robota z końcówką hak). Ciasto powinno mieć dosyć luźną konsystencję. Ciasto ponownie odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Ciasto wykładamy do worka cukierniczego i napełniamy nim foremki na babeczki. Ciasto odstawiamy na kolejne 15-20 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Pieczemy 15 minut na środkowym poziomie piekarnika w 200 stopniach C.
Babeczki studzimy na kratce.
Składniki:
około 30 sztuk:
350 g mąki15 g świeżych drożdży
100 ml letniego mleka
150 g masła
40 g cukru
pół łyżeczki soli
skórka otarta z cytryny
4 jajka
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski, w środku robimy wgłębienie, wkruszamy drożdże, zalewamy je mlekiem i rozpuszczamy. Powierzchnię rozczynu posypujemy mąką. Przykrywamy ściereczką kuchenną odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut.Do roztopionego, ale już letniego masła dodajemy cukier, sól, skórkę oraz jajka, wszystko razem ucieramy.
Gdy na rozczynie zaczną pojawiać się pęknięcia, dodajemy jajeczną masę i energicznie wyrabiamy ciasto (można użyć robota z końcówką hak). Ciasto powinno mieć dosyć luźną konsystencję. Ciasto ponownie odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Ciasto wykładamy do worka cukierniczego i napełniamy nim foremki na babeczki. Ciasto odstawiamy na kolejne 15-20 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Pieczemy 15 minut na środkowym poziomie piekarnika w 200 stopniach C.
Babeczki studzimy na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz