Kluski śląskie z czosnkiem niedźwiedzim
Składniki:
6 dużych ziemniakówgarść młodych liści czosnku niedźwiedziego
2 łyżki kwaśniej śmietany
sól ziołowa i gałka muszkatołowa do smaku
mąka ziemniaczana
Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Ziemniaki przekładamy do miski. 1/4 ziemniaków odejmujemy na ich miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dokładamy wcześniej odłożone ziemniaki.Czosnek niedźwiedzi drobno siekamy, wlewamy śmietanę i miksujemy blenderem. Zmiksowany czosnek niedźwiedzi dodajemy do ziemniaków.
Masę doprawiamy solą ziołową i gałką muszkatołową. Wyrabiamy, aż wszystkie składniki stworzą jednolitą masę.
Z masy lepimy kluski.
Gotujemy w osolonym wrzątku do momentu, aż kluski wypłyną na powierzchnię wody.
Kluski podajemy z ulubionym sosem mięsnym lub szarpaną wołowiną/wieprzowiną.
Komentarze
Prześlij komentarz