Kluski śląskie z czosnkiem niedźwiedzim

Zupełnie odmienione kluski śląskie. Dzięki dodatkowi młodych liści czosnku niedźwiedziego kluski śląskie nabrały wiosennego wyglądu oraz czosnkowego smaku, dzięki czemu idealnie komponują się z sosami mięsnymi.

Składniki:

6 dużych ziemniaków
garść młodych liści czosnku niedźwiedziego
2 łyżki kwaśniej śmietany
sól ziołowa i gałka muszkatołowa do smaku
mąka ziemniaczana

Wykonanie:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Ziemniaki przekładamy do miski. 1/4 ziemniaków odejmujemy na ich miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dokładamy wcześniej odłożone ziemniaki.

Czosnek niedźwiedzi drobno siekamy, wlewamy śmietanę i miksujemy blenderem. Zmiksowany czosnek niedźwiedzi dodajemy do ziemniaków.

Masę doprawiamy solą ziołową i gałką muszkatołową. Wyrabiamy, aż wszystkie składniki stworzą jednolitą masę.

Z masy lepimy kluski.

Gotujemy w osolonym wrzątku do momentu, aż kluski wypłyną na powierzchnię wody.

Kluski podajemy z ulubionym sosem mięsnym lub szarpaną wołowiną/wieprzowiną.

Komentarze

Popularne posty