Sernik na zimno o smaku malinowo-jagodowym
Kiedy tylko czuć lekki powiew wiosny na moim stole zaczynają gościć kolorowe serniki na zimno. Takie ciasto nie tylko pięknie wygląda, ale i pysznie smakuje, a jego zrobienie zajmuje dosłownie chwilę. Poniżej kolejny przepis na sernik na zimno z dodatkiem malin i borówek.
galaretka o smaku malinowym
galaretka o smaku jagodowym
2 kiwi
125 g malin
125 g borówki amerykańskiej
listki mięty
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Tortownicę wykładamy cienko pokrojonym sękaczem, a boki plasterkami kiwi.
Galaretkę malinową i jagodową rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody. Połowę sera mieszamy z galaretką malinową, a drugą z jagodową.
Do tortownicy przekładamy warstwę serka o smaku jagodowym, wyrównujemy. Następnie przekładamy warstwę malinową.
Sernik wkładamy do lodówki na 15-20 minut, by masa trochę się ścięła. Na wierzchu układamy owoce oraz listki mięty, zalewamy przezroczystą galaretką. Odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny by sernik dobrze zastygł.
Składniki:
tortownica o średnicy 25 cm:
spód:
100 g sękacza pokrojonego w cienkie plasterkimasa serowa:
1 kg serka sernikowego w wiaderku, u mnie z Piątnicygalaretka o smaku malinowym
galaretka o smaku jagodowym
obłożenie:
2 galaretki przeźroczyste2 kiwi
125 g malin
125 g borówki amerykańskiej
listki mięty
Wykonanie:
Przeźroczyste galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia.Galaretkę malinową i jagodową rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody. Połowę sera mieszamy z galaretką malinową, a drugą z jagodową.
Do tortownicy przekładamy warstwę serka o smaku jagodowym, wyrównujemy. Następnie przekładamy warstwę malinową.
Sernik wkładamy do lodówki na 15-20 minut, by masa trochę się ścięła. Na wierzchu układamy owoce oraz listki mięty, zalewamy przezroczystą galaretką. Odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny by sernik dobrze zastygł.
Komentarze
Prześlij komentarz