Truskawkowy sernik na zimno
Składniki:
proporcje na tortownicę o średnicy 25 cm:
spód:
biszkopty lub herbatnikimasa serowa:
1 kg sera sernikowego wiaderku, użyłam z Piątnicy4 galaretki truskawkowe
500 g truskawek
przybranie:
500 g truskawek2 kiwi
listki mięty
2 przeźroczyste galaretki
Wykonanie:
Przeźroczyste galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku, dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia.Galaretki truskawkowe rozpuszczamy 500 ml gorącej wody dokładnie mieszamy.
Truskawki miksujemy blenderem na gładki mus. Mus łączymy z galaretkami.
Ser przekładamy do misy robota kuchennego wlewamy mus połączony z galaretkami i miksujemy końcówką do ubijania piany, aż składniki się połączą tworząc puszystą masę.
W czasie, gdy masa serowa się ubija wykładamy dno tortownicy. Kiwi obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Plasterki przyklejamy do tortownicy. Masę serową wylewamy do tortownicy. Odstawiamy na 15 minut do lodówki, by masa trochę stężała.
Na wierzchu układamy truskawki i miętę zalewamy przeźroczystą galaretką. Odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny by ciasto zastygło.
Komentarze
Prześlij komentarz