Truskawkowy sernik na zimno
Sk艂adniki:
proporcje na tortownic臋 o 艣rednicy 25 cm:
sp贸d:
biszkopty lub herbatnikimasa serowa:
1 kg sera sernikowego wiaderku, u偶y艂am z Pi膮tnicy4 galaretki truskawkowe
500 g truskawek
przybranie:
500 g truskawek2 kiwi
listki mi臋ty
2 prze藕roczyste galaretki
Wykonanie:
Prze藕roczyste galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrz膮tku, dok艂adnie mieszamy. Odstawiamy do wystygni臋cia.Galaretki truskawkowe rozpuszczamy 500 ml gor膮cej wody dok艂adnie mieszamy.
Truskawki miksujemy blenderem na g艂adki mus. Mus 艂膮czymy z galaretkami.
Ser przek艂adamy do misy robota kuchennego wlewamy mus po艂膮czony z galaretkami i miksujemy ko艅c贸wk膮 do ubijania piany, a偶 sk艂adniki si臋 po艂膮cz膮 tworz膮c puszyst膮 mas臋.
W czasie, gdy masa serowa si臋 ubija wyk艂adamy dno tortownicy. Kiwi obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Plasterki przyklejamy do tortownicy. Mas臋 serow膮 wylewamy do tortownicy. Odstawiamy na 15 minut do lod贸wki, by masa troch臋 st臋偶a艂a.
Na wierzchu uk艂adamy truskawki i mi臋t臋 zalewamy prze藕roczyst膮 galaretk膮. Odstawiamy do lod贸wki na 3-4 godziny by ciasto zastyg艂o.
Komentarze
Prze艣lij komentarz