Truskawkowy sernik na zimno


Pyszny, owocowy sernik na zimno, kt贸ry zrobicie w 30 minut. Najtrudniejsze w jego przygotowaniu to dok艂adne rozpuszczenie galaretek 馃槃

Sk艂adniki:

proporcje na tortownic臋 o 艣rednicy 25 cm:

sp贸d:

biszkopty lub herbatniki

masa serowa:

1 kg sera sernikowego wiaderku, u偶y艂am z Pi膮tnicy
4 galaretki truskawkowe
500 g truskawek

przybranie:

500 g truskawek
2 kiwi
listki mi臋ty
2 prze藕roczyste galaretki

Wykonanie:

Prze藕roczyste galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrz膮tku, dok艂adnie mieszamy. Odstawiamy do wystygni臋cia.

Galaretki truskawkowe rozpuszczamy 500 ml gor膮cej wody dok艂adnie mieszamy.

Truskawki miksujemy blenderem na g艂adki mus. Mus 艂膮czymy z galaretkami.
Ser przek艂adamy do misy robota kuchennego wlewamy mus po艂膮czony z galaretkami i miksujemy ko艅c贸wk膮 do ubijania piany, a偶 sk艂adniki si臋 po艂膮cz膮 tworz膮c puszyst膮 mas臋.

W czasie, gdy masa serowa si臋 ubija wyk艂adamy dno tortownicy. Kiwi obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Plasterki przyklejamy do tortownicy. Mas臋 serow膮 wylewamy do tortownicy. Odstawiamy na 15 minut do lod贸wki, by masa troch臋 st臋偶a艂a.

Na wierzchu uk艂adamy truskawki i mi臋t臋 zalewamy prze藕roczyst膮 galaretk膮. Odstawiamy do lod贸wki na 3-4 godziny by ciasto zastyg艂o.

Komentarze

Popularne posty