Sok cytrusowy z imbirem i kurkumą

Pyszny, świeżo wyciskany sok z mandarynek, pomarańczy i cytryn z dodatkiem świeżego imbiru i kurkumy.

Składniki:

1 kg mandarynek
0,5 kg pomarańczy
cytryna
obrany plasterek świeżego imbiru (1cm grubości)
obrany plasterek kurkumy (0,5 cm grubości)
opcjonalnie miód do osłodzenia


Wykonanie:

Imbir i kurkumę zalewamy 100 ml wody i odstawiamy na noc do lodówki.

Z obranych cytrusów i imbiru oraz kurkumy wyciskamy sok za pomocą sokowirówki lub wyciskarki wolnoobrotowej. Pod koniec wyciskania wlewamy wodę, w której moczyły się imbir i kurkuma.

Jeśli sok jest dla nas za mało słodki słodzimy go naturalnym miodem. Sok jest gotowy do picia smacznego.

Gotowy sok można przechowywać w lodówce przez 48 godzin.

Uwaga: Imbir i kurkumę najlepiej obierać łyżeczką. 
Kurkuma silnie barwi na żółto ręce, dlatego należy obierać ją w rękawiczkach.


Komentarze

Popularne posty