Sok cytrusowy z imbirem i kurkumą
Pyszny, świeżo wyciskany sok z mandarynek, pomarańczy i cytryn z dodatkiem świeżego imbiru i kurkumy.
0,5 kg pomarańczy
cytryna
obrany plasterek świeżego imbiru (1cm grubości)
obrany plasterek kurkumy (0,5 cm grubości)
opcjonalnie miód do osłodzenia
Z obranych cytrusów i imbiru oraz kurkumy wyciskamy sok za pomocą sokowirówki lub wyciskarki wolnoobrotowej. Pod koniec wyciskania wlewamy wodę, w której moczyły się imbir i kurkuma.
Jeśli sok jest dla nas za mało słodki słodzimy go naturalnym miodem. Sok jest gotowy do picia smacznego.
Gotowy sok można przechowywać w lodówce przez 48 godzin.
Uwaga: Imbir i kurkumę najlepiej obierać łyżeczką.
Kurkuma silnie barwi na żółto ręce, dlatego należy obierać ją w rękawiczkach.
Składniki:
1 kg mandarynek0,5 kg pomarańczy
cytryna
obrany plasterek świeżego imbiru (1cm grubości)
obrany plasterek kurkumy (0,5 cm grubości)
opcjonalnie miód do osłodzenia
Wykonanie:
Imbir i kurkumę zalewamy 100 ml wody i odstawiamy na noc do lodówki.Z obranych cytrusów i imbiru oraz kurkumy wyciskamy sok za pomocą sokowirówki lub wyciskarki wolnoobrotowej. Pod koniec wyciskania wlewamy wodę, w której moczyły się imbir i kurkuma.
Jeśli sok jest dla nas za mało słodki słodzimy go naturalnym miodem. Sok jest gotowy do picia smacznego.
Gotowy sok można przechowywać w lodówce przez 48 godzin.
Uwaga: Imbir i kurkumę najlepiej obierać łyżeczką.
Kurkuma silnie barwi na żółto ręce, dlatego należy obierać ją w rękawiczkach.
Komentarze
Prześlij komentarz