Płatki jęczmienne z malinami

Płatki owsiane, jęczmienne, jaglane i orkiszowe to ostatnio moje ulubione śniadanie. Tak przygotowana owsianka to jednocześnie pyszna jaki i zdrowa propozycja śniadaniowa, dzięki niej będziecie miały energię na resztę dnia.

Składniki:

pół szklanki ulubionych płatków błyskawicznych, ja dzisiaj użyłam jęczmiennych
35 g malin liofilizowanych
400 ml mleka
ziarenko kardamonu
laska wanilii
opcjonalnie miód do osłodzenia

Wykonanie:

Mleko gotujemy z dodatkiem kardamonu i przeciętej wzdłuż laski wanilii.
Płatki zalewamy gorącym mlekiem, odstawiamy na 5 minut, by napęczniały. Dodajemy miód i maliny, delikatnie mieszamy. Możemy posypać listkami mięty. Smacznego.

Porada: Jak nie macie czasu na zjedzenie śniadania przed pracą, możecie wziąć suche płatki, wymieszać je z owocami liofilizowanymi, ziarenkami wanilii, kardamonem i miodem(cukrem kokosowym, ksylitolem itp.), a w pracy zalać je ciepłym mlekiem lub wodą. Prawda, że proste 😍


Komentarze

Popularne posty