Krokiety z grzybami leśnymi

Krokiety grzybowe jak u babci. W sezonie używamy oczywiście świeżych grzybów, poza sezonem można użyć mrożonych.

Składniki:

ciasto naleśnikowe:

2 szklanki mleka
1 szklanka wody gazowanej
2-3 jajka
2 czubate szklanki mąki
1/2 łyżeczki soli morskiej
3 łyżki oliwy z tymiankiem

farsz:

1 kg grzybów leśnych świeżych lub mrożonych
masło
cebula
czosnek
sól morska
pieprz ziołowy
chili
gałka muszkatołowa
pieprz czarny

Wykonanie:


Do głębokiej miski wlewamy mleko i wodę, jaja i sól. Potem trzepaczką mieszamy. Dodajemy mąkę i mieszamy, do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy na pół godziny. Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością oleju. Mieszamy ciasto, wlewamy je na patelnię za pomocą chochelki. Kiedy powierzchnia ciasta jest już sucha, odwracamy i smażymy z drugiej strony.

Grzyby dusimy na maśle z cebulą i czosnkiem, odparowujemy. Po uduszeniu mielimy w maszynce i doprawiamy przyprawami do smaku. Farszem smarujemy naleśniki i zwijamy.

Krokiety najlepiej smakują odsmażone na oleju, posypane świeżym lubczykiem i skropione sosem sojowym.

Komentarze

Popularne posty