Mazurek makowy

Kruche ciasto idealnie komponuje się z z wilgotną masą makową i polewą z białej czekolady.

Składniki:

proporcje na formę o średnicy 28-30 cm:

kruche ciasto:

300 g mąki krupczatki
200 g zimnego masła
60 g cukru pudru
3 żółtka ugotowane na twardo
3-4 żółtka surowe
opcjonalnie 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 

masa makowa:

400 g maku mielonego
400 ml mleka
100 g cukru
miód naturalny do smaku (4-5 łyżek)
100 g masła
2-3 łyżki rumu
olejek migdałowy
3-4 łyżki jasnej kaszki orkiszowej, drobnej
100 g gorzkiej czekolady
150-200 g migdałów w słupkach lub płatkach
3-4 jajka

ganache z białej czekolady: 

400 g białej czekolady
250 ml słodkiej śmietanki 42%

Wykonanie:

Ciasto:

Masło ścieramy na tarce. Masło, mąkę, starte na drobnej tarce ugotowane żółtka oraz surowe żółtka szybko zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt suche dodajemy trochę kwaśnej śmietany. Odstawiamy do lodówki na godzinę.
Ciasto wałkujemy, wykładamy nim formę. Środek ciasta nakłuwamy widelcem. Ciasto podpiekamy w 180-190 stopniach C, przez 10-15 minut.

Masa makowa:

Mleko podgrzewamy z cukrem i masłem, wsypujemy mak i krótko gotujemy, aż masa zgęstnieje. Do gorącej masy wkruszamy czekoladę, mieszamy. Dodajemy miód, rum, olejek migdałowy, kaszkę orkiszową i migdały, mieszamy. Do przestudzonej masy makowej wbijamy jajka i ponownie dokładnie mieszamy.

Na podpieczone ciasto wykładamy masę makową i pieczemy jeszcze przez 30 minut w 180 stopniach C.

Ganache z białej czekolady:

W rondelku podgrzewamy śmietankę. Gorącą śmietanką zalewamy pokruszoną czekoladę, mieszamy, aż czekolada połączy się ze śmietanką. Polewę wylewamy na przestudzone ciasto. Wierzch dekorujemy według uznania. Ciasto najlepiej kroi się na drugi dzień, gdy masa i ganache dobrze zastygną.


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty