Wytrawny tort naleśnikowy z dzikim czosnkiem, łososiem i kawiorem

 Wykwintny, a jednocześnie bardzo prosty w wykonaniu tort naleśnikowy.

Składniki:

ciasto naleśnikowe:

250 ml mleka
100 ml wody gazowanej
200 g mąki
pół łyżeczki soli ziołowej
2 garści świeżego czosnku niedźwiedziego
łyżka masła lub oleju
4 jajka

przełożenie:

1 kg kremowego serka naturalnego
50 g kawioru czarnego
50 g kawioru czerwonego
200 g wędzonego łososia
sok z połowy cytryny

dekoracja:

100 g wędzonego łososia w plastrach
listki czosnku niedźwiedziego
50 g czerwonego kawioru
 peklowane żółtko

Wykonanie:

ciasto naleśnikowe:

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy, aż uzyskamy gładką konsystencję. Odstawiamy na 30 minut. Następnie smażymy naleśniki na patelni z nieprzywierającą powłoką.

przełożenie:

Łososia skrapiamy sokiem z cytryny, kroimy go na kawałki.

Naleśniki smarujemy serkiem. Następnie kładziemy po łyżeczce czerwonego i czarnego kawioru, rozsmarowujemy po powierzchni serka, posypujemy kawałkami łososia i tak postępujemy do wykończenia składników. Pierwszą warstwą powinien być naleśnik posmarowany serkiem i przybrany posiekanym czosnkiem niedźwiedzim kawałkami łososia, kawiorem oraz peklowanym żółtkiem.

Torcik odstawiamy na 3-4 godziny do lodówki, by zastygł i dobrze się kroił.

Komentarze

Popularne posty