Kotlet mielony z awokado i grillowaną papryką

Uwielbiam kotlety mielone, ale te, które kryją coś w środku. Te mają kremowe awokado i słodką grillowaną paprykę.

Składniki:


1 kg mielonego mięsa
sól
pieprz
pieprz ziołowy
papryka ostra
4 jajka
3 łyżki kaszki razowej orkiszowej


2 awokado Hass
3 grillowane czerwone papryki obrane ze skórki

bułka tarta do obtoczenia
masło klarowane do smażenia

Wykonanie:

Mięso wyrabiamy z przyprawami, jajkami oraz kaszką orkiszową.

Awokado kroimy na pół, wydrążamy ze skórki za pomocą łyżki, kroimy w paski. Paprykę również kroimy w paski.

Z mięsa robimy kotleta we wnętrzu każdego umieszczamy kawałek awokado i papryki. Obtaczamy w bułce tartej.

Kotlety smażymy na rumiano na maśle klarowanym. Podajemy w bułce lub tradycyjnie z ziemniakami i surówką.

Komentarze

Popularne posty