Pasta z pasternaku
Warzywna pasta kanapkowa wyśmienicie smakuje podana po prostu na świeżym chlebie lub na gorąco w tostach. Użyłam jej również jako farszu do pierogów. W każdym wydaniu smakowała pysznie.
100 g prażonych ziaren słonecznika
200 g koncentratu pomidorowego
5-6 pomidorów suszonych w oleju
papryczka chili
sok z cytryny
sól
pieprz
kmin rzymski
ziarna kolendry
koperek
Pastę najlepiej odstawić na noc do lodówki by smaki się "przegryzły".
Składniki:
4 korzenie pasternaku (około 1,5 kg po obraniu)100 g prażonych ziaren słonecznika
200 g koncentratu pomidorowego
5-6 pomidorów suszonych w oleju
papryczka chili
sok z cytryny
sól
pieprz
kmin rzymski
ziarna kolendry
koperek
Wykonanie:
Obrany pasternak, kroimy w duże kawałki i gotujemy na parze, aż będzie miękki. Jeszcze ciepły pasternak miksujemy razem z ziarnami słonecznika na gładką masę. Do masy dodajemy posiekane suszone pomidory i ponownie miksujemy. Dodajemy koncentrat, sok z cytryny, posiekane chili, koperek oraz sól i mielony pieprz oraz mielony pieprz, kmin i kolendrę do smaku.Pastę najlepiej odstawić na noc do lodówki by smaki się "przegryzły".
Komentarze
Prześlij komentarz