Rosół z sarny z ziemniakami

Rosół gotowany na mięsie z sarny jest bardziej wyrazisty niż ten drobiowy, a zarazem bardziej szlachetny niż ten wołowy.

Składniki:

karczek z sarny oraz żeberka
pęczek włoszczyzny(pietruszka, seler, marchewka, por, łodyga selera naciowego, kawałek kapusty włoskiej lub białej)
2 cebule
kawałek kopru włoskiego
1-2 cm kawałek imbiru
opcjonalnie kawałek świeżej kurkumy (dla wzmocnienia koloru) lub szczypta szafranu
2 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
łyżeczka ziaren zielonego
2-3 gałązki świeżego lubczyku
sól

do podania:

ugotowane ziemniaki
natka pietruszki, lubczyk lub koperek do posypania

Wykonanie:

Do zimnej wody wkładamy mięso, oraz włoszczyznę(bez kapusty), fenkuł, opaloną cebulę i przyprawy, całość zalewamy zimną wodą(woda powinna przykryć mięso i warzywa). Całość zagotowujemy, zmniejszamy ogień. Gotujemy przez kilka godzin, na bardzo małym ogniu, wywar powinien tylko lekko mrugać.

Pod koniec gotowania do wywaru wrzucamy liście selera, kapustę oraz lubczyk, gotujemy jeszcze 15-20 minut.
Rosół przecedzamy. Rosół doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Rosół podajemy  z gotowanymi ziemniakami i posypany ulubioną zieleniną.
 
Rady:

Dodanie kawałka kurkumy lub szczypty szafranu wzmocni kolor rosołu.

Składniki wywaru zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia, a następnie wolno gotujemy. Powolne gotowanie sprzyja temu, aby składniki oddały wodzie cały smak i aromat. Ponadto wywar mięsny przy szybkim gotowaniu mętnieje. 

Zamiast ziemniaków rosół można podać z kluskami lanymi, makaronem lub czysty do picia.

Tak przygotowany rosół to najlepsza baza pod zupy.

Komentarze

Popularne posty