Pierogi z nadzieniem z pasternaku
Składniki:
Na ciasto:
1 kg mąki15 - 20 dag roztopionego masła
ok. półtorej szklanki letniego mleka (zależy od mąki, ile wchłonie płynu)
200 g
sól
Farsz:
4 korzenie pasternaku (około 1,5 kg po obraniu)100 g prażonych ziaren słonecznika
200 g koncentratu pomidorowego
5-6 pomidorów suszonych w oleju
papryczka chili
sok z cytryny
sól
pieprz
kmin rzymski
ziarna kolendry
koperek
Wykonanie:
Farsz: Obrany pasternak, kroimy w duże kawałki i gotujemy na parze, aż będzie miękki. Jeszcze ciepły pasternak miksujemy razem z ziarnami słonecznika na gładką masę. Do masy dodajemy posiekane suszone pomidory i ponownie miksujemy. Dodajemy koncentrat, sok z cytryny, posiekane chili, koperek oraz sól i mielony pieprz oraz mielony pieprz, kmin i kolendrę do smaku. Masę najlepiej odstawić na noc do lodówki.Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy roztopione masło, mleko i sól. Wyrabiamy na elastyczne ciasto. Konsystencją powinno przypominać plastelinę. Formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem, żeby nie obeschło.
Z ciasta formujemy wałeczek. Kroimy go na mniejsze kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczamy w dłoni by uzyskać okrągły placuszek, który jeszcze wałkujemy. Każdy placuszek nadziewamy farszem zawijamy brzegi.
Pierogi gotujemy we wrzącej posolonej wodzie.
Możemy je podawać od razu z wody lub odsmażone na oleju i skropione sosem sojowym.
Komentarze
Prześlij komentarz