Racuchy drożdżowe z nutą kwiatu pomarańczy
Racuchy drożdżowe to tradycyjny deser w moim domu na wigilijnym stole. Zapach pomarańczy, również kojarzy się ze świętami, więc dlaczego nie połączyć tych dwóch razem.
Składniki:
500 g mąki pszennej typ 405
30 g świeżych drożdży
szczypta soli
1 - 2 łyżki cukru
1,5 szklanki letniego mleka
3-4 żółtka
1-2 łyżeczki wody z kwiatu pomarańczy
skórka z pomarańczy
ziarna z laski wanilii
masło sklarowane do smażenia
cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i mieszamy. W środku robimy wgłębienie. Do wgłębienia kruszymy drożdże. Zasypujemy je cukrem i zalewamy 1/2 szklanki mleka. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 10 - 15 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie (gdy rozczyn już jest gotowy), dodajemy resztę mleka,żółtka, wanilię, skórkę z pomarańczy i wodę z kwiatu pomarańczy. Ciasto mieszamy drewnianą łyżką. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli za gęste dodajemy mleka. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Ciasto nabieramy metalową łyżką. Za każdym razem łyżkę maczamy w wodzie, aby ciasto się do niej nie kleiło.
Racuchy smażymy na rozgrzanym sklarowanym maśle. Masło jednak nie może być zbyt mocno rozgrzane, gdyż racuchy będą spalone na zewnątrz, a surowe w środku, dlatego podczas smażenia powiniśmy regulować ogień pod patelnią. Racuchy smażymy na złotobrązowy kolor z obu stron.
Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz