Kapuśniak na wędzonym schabie

Kolejna zupa jak u babci Sekret jej smaku tkwi w domowej kiszonej kapuście, prawdziwej śmietance i prawdziwej wędzonce.

Składniki:

2 litrowe słoiki kiszonej kapusty
300-400 ml słodkiej śmietanki 42%
surowy wędzony schab wieprzowy około 800 g
sól
pieprz
2-3 liście laurowe
2-3 ziela angielskie
pieprz cayenne
majeranek

zielenina do posypanie np. koperek

Wykonanie:

Do garnka przekładamy w całości schab, dodajemy kapustę, ziele angielskie, liście laurowe i zalewamy zimną wodą. Gotujemy 45-60 minut na wolnym ogniu. Schab wyjmujemy i kroimy na kawałki. Kawałki mięsa dodajemy do zupy.

Kapuśniak zaprawiamy słodką śmietanką doprowadzamy do zagotowania. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, pieprzem cayenne oraz majerankiem. Zupę podajemy posypaną zieleniną.

Rada:
Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, a lubicie delikatny kapuśniak to ją przepłuczcie lub sparzcie wrzątkiem przed gotowaniem.

Komentarze

Popularne posty