Kapuśniak na wędzonym schabie
Składniki:
2 litrowe słoiki kiszonej kapusty300-400 ml słodkiej śmietanki 42%
surowy wędzony schab wieprzowy około 800 g
sól
pieprz
2-3 liście laurowe
2-3 ziela angielskie
pieprz cayenne
majeranek
zielenina do posypanie np. koperek
Wykonanie:
Do garnka przekładamy w całości schab, dodajemy kapustę, ziele angielskie, liście laurowe i zalewamy zimną wodą. Gotujemy 45-60 minut na wolnym ogniu. Schab wyjmujemy i kroimy na kawałki. Kawałki mięsa dodajemy do zupy.Kapuśniak zaprawiamy słodką śmietanką doprowadzamy do zagotowania. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, pieprzem cayenne oraz majerankiem. Zupę podajemy posypaną zieleniną.
Rada:
Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, a lubicie delikatny kapuśniak to ją przepłuczcie lub sparzcie wrzątkiem przed gotowaniem.
Komentarze
Prześlij komentarz