Klopsiki z awokado
Takie klopsiki to idealna przekąska sama w sobie podana z dipem. Mogą stanowić również dodatek do zupy np. pomidorowej lub do spaghetti.
3-4 jajka
sól
pieprz kolorowy
pieprz ziołowy
chili
pomidory w płatkach
roztarte ziarna kolendry
mielone ziele angielskie
opcjonalnie sucha bułka
awokado Hass
1 kg masła klarowanego do smażenia
Awokado kroimy na pół, za pomocą łyżki wydrążamy miąższ. Kroimy w kostkę.
Z mięsa robimy klopsiki wielkości orzecha włoskiego do środka każdego wkładamy kostkę awokado.
Klopsiki smażymy w głębokim tłuszczu. Ja smażyłam na klarowanym maśle. Usmażone klopsiki wykładamy na papierowy ręcznik.
Tak przygotowane klopsy idealnie nadają się do panini, tortilli, dodatek do zupy lub sałatki. Świetnie pasują do czystej zupy np. pomidorowej oraz jako dodatek do spaghetti.
Składniki:
1 kg mięsa mielonego3-4 jajka
sól
pieprz kolorowy
pieprz ziołowy
chili
pomidory w płatkach
roztarte ziarna kolendry
mielone ziele angielskie
opcjonalnie sucha bułka
awokado Hass
1 kg masła klarowanego do smażenia
Wykonanie:
Mięso mielone wyrabiamy z jajkami oraz przyprawami.Awokado kroimy na pół, za pomocą łyżki wydrążamy miąższ. Kroimy w kostkę.
Z mięsa robimy klopsiki wielkości orzecha włoskiego do środka każdego wkładamy kostkę awokado.
Klopsiki smażymy w głębokim tłuszczu. Ja smażyłam na klarowanym maśle. Usmażone klopsiki wykładamy na papierowy ręcznik.
Tak przygotowane klopsy idealnie nadają się do panini, tortilli, dodatek do zupy lub sałatki. Świetnie pasują do czystej zupy np. pomidorowej oraz jako dodatek do spaghetti.
Komentarze
Prześlij komentarz