Klopsiki z awokado

Takie klopsiki to idealna przekąska sama w sobie podana z dipem. Mogą stanowić również dodatek do zupy np. pomidorowej lub do spaghetti.

Składniki:

1 kg mięsa mielonego
3-4 jajka
sól
pieprz kolorowy
pieprz ziołowy
chili
pomidory w płatkach
roztarte ziarna kolendry
mielone ziele angielskie
opcjonalnie sucha bułka

awokado Hass

1 kg masła klarowanego do smażenia

Wykonanie:

Mięso mielone wyrabiamy z jajkami oraz przyprawami.

Awokado kroimy na pół, za pomocą łyżki wydrążamy miąższ. Kroimy w kostkę.

Z mięsa robimy klopsiki wielkości orzecha włoskiego do środka każdego wkładamy kostkę awokado.
 
 Klopsiki smażymy w głębokim tłuszczu. Ja smażyłam na klarowanym maśle. Usmażone klopsiki wykładamy na papierowy ręcznik.

Tak przygotowane klopsy idealnie nadają się do panini, tortilli, dodatek do zupy lub sałatki. Świetnie pasują do czystej zupy np. pomidorowej oraz jako dodatek do spaghetti.


Komentarze

Popularne posty