Carpaccio z buraka
Lekka i orzeźwiająca przystawka z buraka, która nie tylko pięknie się prezentuje, ale również świetnie smakuje.
sok z połowy cytryny
3 łyżki oleju rzepakowego
1-2 łyżki sosu sojowego
pół łyżeczki curry
pietruszka lub koperek do posypania
lawenda do posypania
W wysokim naczyniu umieszczamy składniki sosu i miksujemy blenderem do uzyskania kremowej konsystencji. Sosem polewamy bezpośrednio plasterki buraków lub wykładamy go obok, by każdy mógł zanurzać plasterki według uznania.
Całość posypujemy kwiatami lawendy i zieleniną. Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego.
Składniki:
młode buraki czerwonesos:
łyżka musztardy francuskiejsok z połowy cytryny
3 łyżki oleju rzepakowego
1-2 łyżki sosu sojowego
pół łyżeczki curry
pietruszka lub koperek do posypania
lawenda do posypania
Wykonanie:
Buraki dokładnie myjemy, jeśli są młode i z domowej uprawy to nie musimy obierać skórki. Oczyszczone buraki kroimy na cienkie plasterki za pomocą mandoliny. Układamy je na talerzu.W wysokim naczyniu umieszczamy składniki sosu i miksujemy blenderem do uzyskania kremowej konsystencji. Sosem polewamy bezpośrednio plasterki buraków lub wykładamy go obok, by każdy mógł zanurzać plasterki według uznania.
Całość posypujemy kwiatami lawendy i zieleniną. Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz