Carpaccio z buraka

Lekka i orzeźwiająca przystawka z buraka, która nie tylko pięknie się prezentuje, ale również świetnie smakuje.

Składniki:

młode buraki czerwone

sos:

łyżka musztardy francuskiej
sok z połowy cytryny
3 łyżki oleju rzepakowego
1-2 łyżki sosu sojowego
pół łyżeczki curry

pietruszka lub koperek do posypania
lawenda do posypania

Wykonanie:

Buraki dokładnie myjemy, jeśli są młode i z domowej uprawy to nie musimy obierać skórki. Oczyszczone buraki kroimy na cienkie plasterki za pomocą mandoliny. Układamy je na talerzu.

W wysokim naczyniu umieszczamy składniki sosu i miksujemy blenderem do uzyskania kremowej konsystencji. Sosem polewamy bezpośrednio plasterki buraków lub wykładamy go obok, by każdy mógł zanurzać plasterki według uznania.

Całość posypujemy kwiatami lawendy i zieleniną. Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego.




Komentarze

Popularne posty